VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Uw tuin van week tot week

Week 38

img

Border in de tuin rommelig of gelikt?
Zo tegen het einde van september zijn de meeste planten wel aan het einde van hun bloeiperiode. Dat is te merken aan de zwaluwen die zich hoog op de elektriciteitsdraden verzamelen om naar het zuiden te trekken. Voor veel tuinliefhebbers begint tegen het einde van september het grote opruimen en verwijderen van uitgebloeide planten. De vraag is of dat wel nodig is. Vanuit esthetisch oogpunt is dat te begrijpen, maar er zijn een paar meningen tegen in te brengen. Het loof dat nog boven de planten staat zorgt in de winter voor bescherming tegen vorst. Veel van dat uitgebloeide materiaal wordt door organismen afgebroken en dient weer als voeding voor de planten en beschermt de grond tegen uitdroging. “Ja”, hoor ik u al zeggen, “en de slakken dan?” Door de afgevallen bladeren en img plantenresten regelmatig met een riek los te maken zullen de slakken het “slakkenpad” kiezen, want zij houden niet van droog materiaal. Toch heeft de slak ook weer haar voordeel voor de tuin, want het lokt dieren die de slakken op het menu hebben staan. De egel eet heel veel slakken, maar hij moet in de tuin wel een verstopplaats hebben. Toch zijn het niet alleen de egels die in de tuin goed werk doen. Ook kikvorsen, kevers, solitaire bijen, wespen, hoornaars, zweefvliegen en lieveheersbeestjes moeten hun overwinteringsplaats in de tuin vinden. Die dieren zijn belangrijk om in het vroege voorjaar de schadelijke insecten te bestrijden. De natuur is voor een groot gedeelte instaat voor zichzelf te zorgen, maar wij tuinliefhebbers kunnen een beetje helpen.

Waardoor worden walnoten zwart?
Tijdens een fietstocht door een gebied met veel walnoten viel het ons op dat er zoveel walnoten zwarte bolsters hadden. Wat is daar de oorzaak van? Op het eerste gezicht zal men denken dat het zwart worden een gevolg is van een schimmel. Toch is het echter een klein insect dat de veroorzaker is. Dat insect heet de walnootboorvlieg. Deze vlieg zet haar eitjes af in de walnootbolster en de daaruit komende larven voeden zich met het vruchtvlees van de bolster. Door deze activiteit krijgen de bolsters zwarte vlekken en de aangetaste bolsters kleven aan de walnoten. Na verloop van tijd droogt de aangetaste bolster op. Het bestrijden imgvan de walnootboorvlieg met een insecticide is zeer moeilijk omdat het meestal gaat om zeer grote bomen in particuliere tuinen. Wel kan men de afgevallen noten dagelijks oprapen en verwijderen, zodat een groot gedeelte van de larven uit de tuin verdwijnt. Wel kan men in juni onder de boom de grond afdekken met een zwarte folie met als doel dat de in de grond overwinterde larven door de hitte onder het zeil om het leven komen De larven dringen niet door de harde steenlaag van de walnoot heen en daarom kan men het eigenlijke vruchtvlees van de walnoot blijven eten. . Toch kan naast de walnootboorvlieg ook een schimmel de zwarte kleur van de bolster verklaren.

Nog enkele tips voor deze week:
Uitgebloeide planten in de border niet opruimen, mar wachten tot het voorjaar. Het laten staan van de uitgebloeide stengels heeft tot voordeel dat de plant uit de stengels nog voedingsstoffen kan halen en in de wortels kan opslaan. In week 38 worden nog hoge temperaturen verwacht en dan moeten de groenblijvende planten toch nog regelmatig water krijgen, immers de groene bladeren verdampen nog veel vocht. In deze week kunnen al voorjaarsbloemen als blauwe druifjes, krokussen, narcissen en tulpen geplant worden. De bladeren beginnen al gauw te vallen. Verwijder ze van het gazon en strooi ze uit over de border of gooi ze in de compostbak. Wissel de lagen af met gemaaid gras, want een dikke laag bladeren in de compostbak verteert niet.

De winter komt…..
Denk aan de verwarming van de kas! (volgende week meer!)
Week 37

img

Gazon na de zeer warme zomer.
De zomer van 2018 is voor tuinliefhebbers (maar ook voor landbouwers, veetelers, tuinders en glastuinders) een zomer om nooit te vergeten. In dit item beperk ik me echter tot het gazon. Na een aantal droge en snikhete weken ziet het gazon er niet meer uit als een groengrasveld. Het is in die tijd verworden tot een droog, kort gemaaid hooiland. Wat moet er van dit gazon nog worden? De eerste regenbui in september deed het gras al zichtbaar goed en ik heb er gebruik van gemaakt. De bovenlaag van de grond was een beetje vochtig en ik heb het gazon geverticuteerd met een machine. Door deze machine wordt de grond losgesneden en de grasmat wordt uitgekamd. De grasmat heb ik in twee richtingen haaks op elkaar geverticuteerd. Heel veel dood gras werd losgemaakt en met een hark heb ik de boel bij elkaar geveegd. Na deze handelingen heb ik meteen nieuw gras bijgezaaid en omdat het gazon veelvuldig gebruikt wordt heb ik gekozen voor graszaad dat ook voor sportvelden wordt gebruikt. Gelukkig volgde na deze werkzaamheden nog een regenachtige dag en kon het zaad goed kiemen. Trouwens in september is de grond nog warm genoeg om gras te zaaien en bovendien zijn de nachten al langer dan in de zomer en nog aan de warme kant. Hopelijk heb ik in week 38 weer een groen gazon.

img

De laatste maaibeurt?
Enkele jaren geleden stond bijna vast dat in oktober het gras voor de laatste keer gemaaid moest worden. Deze regel geldt de laatste jaren niet meer. Gras groeit zolang de temperatuur boven de zes graden Celsius komt en dat is de laatste jaren vaak tot in de winter het geval. Ook al zijn de dagen korter en de lichtsterkte minder, zolang er temperatuur is blijft het gras groeien al is het vaak maar een beetje. De maaihoogte wordt bij voorkeur wel wat veranderd. Het gras in de late herfst en daarna wordt gemaaid op een hoogte van vier centimeter. Om deze tijd van het jaar kunnen we er wel voor zorgen dat het gras stevig is en behoorlijk wat vrieskou kan verdragen. Nu is het tijd om het gras te bemesten met een stikstofarme kunstmest. Die kunstmest kan tegelijkertijd gestrooid worden met kalk. Deze zorgt ervoor dat de groei van algen en mossen geremd wordt.

img

Phalaenopsis.
Heeft u graag de vlinderorchidee met Kerstmis in bloei? Dan moet u nu maatregelen nemen. De komende vier tot zes weken moet de plant droger gehouden worden en ondergebracht worden op een koele plaats. Droogte en koelere temperaturen zorgen ervoor dat de orchidee knoppen gaat vormen. De lengte van de korter wordende dagen speelt geen rol. Orchideeën komen oorspronkelijk uit de tropen. Daar zijn de dagen en de nachten twaalf uur lang. Onze zomer is aan de andere kant van de aarde de winter. In de tropen is er geen ijs en sneeuw, maar wel een drogere fase en lagere temperaturen. De orchideeën hebben zich met hun knopvorming daaraan aangepast. Wist u dat u de orchidee bij een goede verzorging na vier tot zes maanden weer in bloei kunt hebben?

Nachtactief:
De herfst komt en de eerste zwaluwen verzamelen zich om te vertrekken. Zij gaan op weg naar het zuiden, naar warmere streken. De afnemende daglengte gecombineerd met de koudere nachten is voor hen het signaal om te vertrekken. Voor een aantal planten in de tuin zijn dezelfde factoren een signaal om bloemknoppen te maken. De herfst is de periode van de kortedagplanten. Chrysanten, herfstasters en kerststeren kunnen alleen maar tot bloei komen wanneer ze een aantal dagen meemaken met minder dan twaalf uren licht. Beroepskwekers van chrysanten verduisteren hun kassen gedurende een bepaalde periode en zo komt het dat deze planten ook in de zomer te koop zijn. Ook voor kerststerren geldt dat de kweker een aantal weken de daglengte moet inkorten om met Kerstmis mooie planten te kunnen presenteren.
Week 36

img

Walnoot snoeien.
Hoe vreemd het ook klinkt, de walnoot is een van de vruchtbomen die men in de nazomer tussen juni en eind oktober moet snoeien. Wanneer men de notenboom in februari zou snoeien zal hij dood bloeden. De sapstroom van de notenboom wordt in de zomer reeds stilgelegd, maar de sapstroom komt heel vroeg in het jaar weer op gang, Grote snijvlakken die bij het snoeien ontstaan kan de boom in het voorjaar niet sluiten omdat de druk van de sapstroom te groot is. Ook wanneer men de boom nu snoeit zal er wat sap uit de wonden komen en vooral grote snijvlakken kan men het beste met houtas of een hars bedekken. Vooral jonge bomen worden middels snoei in vorm gehouden. Bij oudere bomen verwijdert men de hinderlijke takken en het dode hout. Die dode takken kunnen ontstaan door een gebrek of een ziekte. De takken worden afgezaagd in het dode hout, dus niet in het levende gedeelte van de boom. In principe hoeft men de walnotenboom niet te snoeien, maar soms zijn er correcties noodzakelijk en die correcties voert men het beste uit tussen juni en oktober.

Kruiden in de tuin.
De kruiden in de tuin zijn vast wel aardig gegroeid. Ze nemen nu een grote plaats in. De kruiden kunnen nu uit de grond gehaald worden en gedeeld worden. Dat is zeker het geval bij vlak groeiende kruiden zoals bijvoorbeeld Thijm. Dit kruid kan zowel in het voorjaar als in het najaar gedeeld worden. De plant kan men het beste om de twee jaar uit de grond halen en delen, omdat deze snelle groeier een zode vormt en wanneer men de plant langer laat staan sterft het middengedeelte vaak af. Dat ziet er niet alleen slordig uit, maar neemt ook ruimte in beslag die men goed kan gebruiken in de kruidentuin. Alvorens de te delen kruiden uit de grond te halen kan men ze het beste eerst snoeien. Thijm, rozemarijn en munt kan men ook gemakkelijk drogen. Daartoe bundelt men de uitlopers en laat men ze drogen op een koele, droge plaats.

img

Dahlia liefhebbers.
Op het moment dat u dit leest zijn de open dagen van de Eerste Maastrichtse Dahlia Vereniging voorbij. Deze werden gehouden op zaterdag 1 september en zondag 2 september. Toch kan men als liefhebber van dahlia’s nog bij de vereniging terecht en wel voor boeketten. De eerste boekettendag valt op woensdag 5 september, maar men kan nog boeketten ophalen tot en met 13 oktober en wel elke woensdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. En wil men zelf dahlia’s in de tuin planten dan kan men bestellingen van dahliaknollen doorgeven. De dahliaknollen worden geleverd vanaf begin november. Heeft men geen berging voor de winter en wil men de volgende zomer toch genieten van dahliabloemen dan kan men half mei stekken kopen. Contact kan men opnemen via de website van Eerste Maastrichtse Dahlia Vereniging. (link emdv.nl)

img

Over dahlia’s in de bloei.
Dahlia’s bloeien volop in de nazomer en in de herfst. Vooral de dahlia’s met de grote bloemen steken nu hun bloemen boven de rest uit. Om te voorkomen dat ze onder het gewicht van de bloemen omvallen of omgegooid worden door een storm moet men ze op tijd van een steun voorzien. Grote cactusdahlia’s kunnen wel een hoogte van twee meter bereiken.

Een mooie nazomerbloeier.
Lagerstroemia Nog zeer mooi bloeiend in de nazomer is de Lagerstroemia.( Lagerstroemia indica) Lagerstroemia’s bloeien in de nazomer, ze zijn te krijgen in diverse kleuren en de bloemen verschijnen in trossen. Door de milde winters zijn ze een verrijking voor elke tuin. Op een beschutte plaats kunnen ze de winters overleven en wanneer men ze in een kuip plant kan men ze plaatsen waar men zelf wil. Ze zijn gemakkelijk in onderhoud en vragen alleen voldoende water en zon. In kuip geplant kan de plant na een rigoureuze snoei ook in een donkere ruimte ondergebracht worden, want aan het einde van het seizoen verliest de plant haar bladeren nadat ze een mooie herfstkleur hebben gehad. Ze zijn te koop in elk goed geoutilleerd tuincentrum en men kan er jaren van genieten.
Week 35

Tuinliefhebbers.
Wist u dat tuinliefhebbers niet alleen ouder worden, maar ook steeds beter? Is dit een kreet uit de reclamewereld? Nee, want het succes van de tuinliefhebber met zijn tuin berust grotendeels op ervaring. Die ervaring krijgt men door datgene wat men in de loop der jaren in de tuin meemaakt. Immers, goede tuinlui zijn meestal ook mensen die goed kunnen kijken wat er in de tuin gebeurt. Bovendien beschikken ze over veel geduld in de omgang met planten. De planten groeien vaak niet zoals de tuinman dat van tevoren verwacht. Vaak is dan img ook het resultaat afwijkend van datgene wat men zich bij de aanschaf heeft voorgesteld. Elke tuin- en plantenliefhebber heeft geduld, ideeën en de nieuwsgierigheid om iets nieuws uit te proberen. Wie veel ervaring met planten heeft, heeft snel in de gaten of een plant het goed doet of kwijnt. Datzelfde geldt ook voor de landbouwer en de veeteler. Zij zien in een oogwenk hoe de vruchten ervoor staan of hoe het met het vee gesteld is. Zieke vruchten of ziek vee worden snel gezien. Een gepassioneerd tuinliefhebber heeft snel in de gaten hoe het met de planten gesteld is en kan daarop zijn maatregelen baseren.

Groeiende voeding.
Even weer terug naar de moestuin. Zo tegen het eind van augustus zijn er in de moestuin weer kale plekken ontstaan. Er is geoogst en omdat de herfst nadert en de temperaturen lager worden zijn er niet meer zoveel planten die het nu goed gaan doen. In de tijd dat mijn vader in de moestuin werkte werden die lege plekken opgevuld met groenbemesters. Vooral klaver was een goede plant om als groenbemester te dienen. Eigenlijk had klaver nog een tweede functie. Klaver werd gemaaid om als voer voor de konijnen te dienen. Het was uitstekend groenvoer. Maar in de grond deed de klaver nog een ander werk. De bladeren haalden stikstof uit de lucht en deze werd opgeslagen in de wortels. Aan de wortels verschenen na verloop van tijd kleine knolletjes. In het voorjaar werd de grond omgespit en de klaver werd in de grond gewerkt. Door de vertering kwam de stikstof vrij en deze werd opgenomen door de planten die in het voorjaar weer in de moestuin geplant werden. Deze groenbemesting is een goede manier om de vruchtbaarheid van de grond te verhogen. Doordat de groene delen in de grond gewerkt werden en de in de grond levende organismen met de vertering bezig waren werd de grond ook nog losser. Niet alleen klaver werd als groenbemester gebruikt, ook lupinen, koolzaad en koren konden die functie vervullen. Een nog bijkomend voordeel is dat op de ingezaaide grond geen onkruid kon groeien en daardoor had men in het voorjaar geen of weinig last van onkruiden.

Voor volgend jaar.
In de laatste week van augustus zijn de temperaturen nog ideaal voor het stekken van planten. Vooral veel kuipplanten zijn op deze manier te vermeerderen. Voor de tuinliefhebbers met een kas is het mogelijk nu die planten te vermeerderen die men mooi vindt. De temperatuur is nog voldoende om de planten wortels te laten vormen. In zaai- en stekgrond is dat goed mogelijk, maar niet in gewone potgrond. Daar zit teveel voeding in en daardoor wortelen de stekken niet. Na enkele weken kunnen de gewortelde stekken opgepot worden en maken ze voldoende wortels om de koude winterperiode door te komen. In de eerste week van september kan dat ook nog prima met fuchsiastekken. Ook zij hebben na enkele weken wortels om opgepot te worden. Met een goed wortelgestel overleven ze de winter beter dan met een zwak wortelgestel. Zorg ervoor dat de stekken niet in het directe zonlicht staan, want dan verdrogen ze snel.

img

Gaten in de bladeren van de brugmansia.
Elke zomer zijn ze er weer: de gaten in de bladeren van de brugmansia. Veel gaten worden veroorzaakt door rupsen en in een vroeg stadium vreten zelfs slakken aan de bladeren. Toch worden de gaten midden in de bladeren veroorzaakt door een ander diertje namelijk de bladwants. In het midden van de bladeren verschijnen de gaten en het is alsof ze elke dag groter worden. De bladwants is zo’n vijf tot zeven millimeter groot en is vooral ’s nachts actief. Wanneer men de wants wil vangen moet men er ’s morgens vroeg bij zijn, want dan zijn de beestjes nog traag. Men kan ze vangen met de hand, maar dat is niet aan te raden. Ze scheiden wanneer ze zich bedreigd voelen een stinkende stof uit die lang op de hand aanwezig blijft. Het beste kan men ze van de struik afschudden of wegnemen met een papier en ze daarna vernietigen.

img

Waarschuwing.
Houd de fuchsia’s, de camellia’s en vele andere al of niet in een kuip staande planten in de gaten, want de larven van de taxuskever zijn weer actief.


Week 34

Een natuurlijke afscheiding.
Wie geen houten schutting als erfafscheiding met het perceel van de buren wil hebben kan kiezen voor een Thuja-haag. Na enkele jaren biedt de haag een uitstekende dichte muur van groen en voorkomt elke inkijk in de eigen tuin. Bovendien beschut die groene haag de tuin ook nog voor koude winden en voorkomt zo dat planten stress ondervinden of snel omwaaien. Bovendien is een dichte haag een mooie verstopplaats voor vogels. Bij het snoeien van de hagen moet men oppassen niet in het oude, bruine hout te snijden, want dan lopen de takken niet meer uit. Voor een mooi haag is de opbouw ook belangrijk. Aan de basis moet de haag breder zijn dan bovenin. De zijwanden lopen dus taps naar boven. Op deze manier krijgen alle delen van de haag genoeg licht om zich ver te ontwikkelen. img

De eerste verschijnselen van de herfst.
In mijn balkonbakken zijn reeds de eerste planten uitgevallen en verwijderd. Niet alle planten zijn in staat een hele zomer in optimale conditie te zijn en tot ver in de herfst te bloeien. Toch maak ik me geen zorgen over eventuele lege plaatsen in de bakken, want er zijn nu reeds planten die de plaats kunnen innemen. Heideplanten, mooie grassoorten en planten met bonte bladeren kunnen lege plaatsen opvullen. Wanneer men regelmatig uitgevallen planten vervangt turnt men de bakken met zomerbloeiers langzaam om in bakken met herfstbloeiers. Datzelfde gebeurt ook met de tuin. Ook daar worden de zomerbloeiers langzaam vervangen door herfstbloeiers zoals violen en primula’s.

Kuipplanten voorbereiden op de winter.
augustus. De scheuten van de planten moeten afharden, zodat ze de ongunstige omstandigheden in de winterberging kunnen doorstaan. Een krachtige groei is nu niet meer gewenst. Veel planten hebben hun energie in de groei en bloei gestoken en beginnen langzaam zich voor te bereiden op de winter. Sommige kuipplanten, zoals fuchsia’s en brugmansia’s bloeien nog, maar ook de bloemen worden steviger en kleiner. Ook wordt de behoefte aan water langzaam minder. Er vindt minder verdamping plaats en dat betekent weer dat men moet oppassen dat men de wortelkluit niet kletsnat wordt. Een te veel aan water en een te kort aan water hoeft niet direct deze herfst nog gevolgen te hebben, maar de gevolgen kunnen zichtbaar worden aan het einde van de winter.

Bloemenpracht uit bollen.
imgNog even en dan begint het planten van de bollen weer. Vanaf de maand september kunnen veel bloembollen de grond in. imgToch gaan eerst nog de bollen van de voorjaarsbloeiers de grond in en dat kan reeds vanaf nu gebeuren. Herfsttijloos, herfstkrokus, lelie, iris en madonnalelie kunnen al gauw geplant worden. Herfst-tij-loos is de naam en betekent dat deze droogbloeier geen herfsttij kent. Deze plant is geschikt voor verwildering en zal al gauw een grotere pol vormen.
De composthoop niet vergeten.
Ook wanneer het in augustus nog warm is moet men aandacht besteden aan de composthoop. De composthoop moet zeker twee keer per jaar omgezet worden om een optimale vertering te krijgen. Bij dat omzetten gaat het zijgedeelte nu in de hoop en komt het onderste gedeelte boven te liggen. In de herfst worden veel planten gesnoeid en komt er weer veel op de composthoop terecht en daarom is het belangrijk dat de composthoop voor die tijd omgezet wordt. Heeft men de composthoop goed verzorgd dan is in september een gedeelte van de compost rijp en kan dat gedeelte in de tuin gebruikt worden. De nog jonge compost kan gedurende de winter nog verder verteren en zo een bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid van de grond. In het voor jaar, wanneer de planten weer beginnen te groeien hebben ze de voedingsstoffen ter beschikking.
Week 33

img

Planten voor de winter in de moestuin.
Even een uitstapje naar de moestuin. Dan denk ik even weer terug aan de moestuin van mijn ouders. In deze tijd van het jaar werden wintergroenten als prei, boerenkool en spruitjes geplant. Er werden geen planten gekocht. Nee, ze werden eerder in het seizoen keurig in rijtjes gezaaid en meestal was dat zoveel dat menige buurman ook van planten werd voorzien. In november konden de planten dan geoogst worden. Alle drie de soorten verdragen vorst en van de koolsoorten werd beweerd dat ze beter smaakten wanneer het een paar graden gevroren had. Ook in winterse omstandigheden zoals vorst en sneeuw kon geoogst worden al had mijn vader wel wat voorbereiding getroffen om prei te kunnen oogsten. Op het moment dat vorst voorspeld werd stak hij de riek in de grond bij de preistengels en tilde de grond een beetje op. Wanneer het dan gevroren had kon men de preistengels toch gemakkelijk uit de grond trekken.

Richting herfst.
De hete dagen lijken voorbij te zijn en het weer is weer teruggekeerd naar normale temperaturen. De droogte is, ondanks de regen nog niet voorbij, maar laten we hopen dat dat weer snel hersteld wordt. De dagen zijn toch reeds korter geworden en dat merken de planten ook. De nachten zullen ook wat frisser verlopen. De kortere dagen en de koudere nachten worden ook waargenomen door de planten en zij beginnen zich langzaam voor te bereiden op de winter. Langzaam beginnen de bomen belangrijke voedingsstoffen en hun bladgroen uit de bladeren te halen om deze in de richting van de wortels te sturen. In de wortels worden de voedingsstoffen bewaard gedurende de winter en na de winter zijn deze stoffen weer present om de planten op te peppen. Ook naaldbomen volgen dit proces, maar omdat de naaldbomen hun naalden niet allemaal laten vallen is dat proces voor ons niet te zien. Omdat planten zich op de herfst voorbereiden is het niet raadzaam om in augustus nog extra voedingsstoffen aan de planten te geven. De door de voeding ontstane groei zal te zwak zijn met als gevolg dat de planten de winter slecht overleven. Dat geldt zeker voor de fuchsia’s en kuipplanten die de winter in ongunstige omstandigheden moeten doorbrengen.

img

Plotseling veel groener.
Volgens een boerenwijsheid volgt op fikse onweersbuien in augustus een koude winter. Na de onweersbuien in week 32 was het alsof de planten herleefden. Het leek alsof ze plotseling weer groener waren. Niet verwonderlijk, want in de voorbije manden zonder regen heeft zich heel wat stof opgehoopt on de bladeren en dat is er na een regenbui vanaf gewassen. Toch is er nog meer aan de hand wanneer het bliksemt. Door de bliksem komt er stikstof vrij in de ruimte en deze stikstof kunnen de planten opnemen. Stikstof is een van de belangrijke voedingsstoffen van de planten. Een onweersbui met bliksem is dus een verademing voor de planten, want de extra voedingsstof is meegenomen.

Vanuit het perspectief van de dieren.
Voor veel dieren zijn de meeste tuinen te zeer geordend. Belangrijk voor veel dieren is een plaatsje in de tuin waar ze zich kunnen verstoppen. Dat plaatsje is te bereiken door niet alles netjes op te ruimen. Een hoek in de tuin waar potten opgeslagen zijn of haardhout opgeslagen is voor de winter of bladhopen in een verlaten hoek of takken van bomen die gestapeld zijn ter afrastering zijn plaatsen in de tuin waar veel dieren zich in kunnen verstoppen en zelfs de winter door kunnen brengen. Dus wie niet alles tot in de puntjes wegveegt in de tuin doet egel en co een plezier. In onze cultuurtuinen met de vele tegelvlaktes is nog maar weinig plaats voor dieren en toch zijn dieren in de tuin ook nuttig. Denk maar eens aan de egel die op jacht gaat naar naaktslakken. De dieren die zich in onze tuinen kunnen verstoppen doen in het algemeen weinig schade aan onze planten. In tegendeel, heel veel dieren helpen de tuinliefhebber bij het beperken van het ontstaan van plagen.


Week 32

Meeldauw.
Ondanks de droogte verschenen er in het gazon ontkiemde eikenzaden. De bladeren waren echter al snel bezet met een witachtig poeder. Dat deed me denken aan de Floxen die vroeger in de bloementuin van mijn vader stonden. Hij was een groot liefhebber van deze plant, maar elk jaar weer volgde de teleurstelling: meeldauw. Vooral in augustus, wanneer het in de border erg droog was. Dat in combinatie met de hitte deed al snel meeldauw verschijnen. Floxen zijn zeer attractieve planten. Ze bloeien zeer rijk, maar vragen ook een goede verzorging. En daar ligt in deze zomer ook het probleem. Wil men de kans op meeldauw beperken dan moet de Flox geplant worden op een vochtige plaats en dan zelfs is het regelmatig water geven in deze hete zomer niet voldoende om meeldauw te voorkomen. Zelfs meeldauwresistente soorten hebben in deze zeer ongunstige omstandigheden een probleem. Belangrijk is dat men vanaf het begin van de groei zorgt voor stevige planten en daar past stikstof niet bij. Die zorgt alleen maar voor groei van slappe planten. Wel kan men de planten regelmatig behandelen met spuitzwavel, een fungicide dat niet schadelijk is voor de omgeving. Aangetaste bladeren en bloemen moet men verwijderen om snellere uitbreiding te voorkomen. (niet op de composthoop!)

img

Verjongen:
In het algemeen zijn bellenplanten ijzersterk en ze bloeien maandenlang. Toch is deze zomer daarop een uitzondering. Door de felle zon en de aanhoudend hoge temperaturen lijden de planten ontzettend. Fuchsia’s zijn geen zonaanbidders. Ze houden ook niet van de hoge temperaturen. Probleem daarbij is het water geven. Te weinig water is niet goed, maar te veel water kan funest zijn. De grond verzuurt dan en de wortels rotten weg. De plant laat dat zien door het constant slap hangen van de bladeren, die aanvankelijk groen blijven. Toch sterft de plant af. Van deze plant kan men geen stekken meer nemen. Veel fuchsia’s zijn nu door de bloei heen. Erg vroeg dit jaar, maar ernstiger is het feit dat de scheuten erg stug en stijf zijn. Om er voor te zorgen dat men straks voldoende stekken heeft moet men nu reageren. Dat kan door enkele scheuten nu in te korten, bij voorkeur aan de achterkant want dan valt het niet op. Na enkele weken hebben de scheuten nieuwe uitlopers gevormd en deze kan men stekken. Wanneer men begin september stekt kan men de jonge planten in oktober reeds verpotten. Ze ontwikkelen dan voldoende wortels om de winter door te komen.

Nog even wachten.
Augustus is de maand dat men de kuipplanten kan stekken. Toch deze maand maar even uitstellen, want stekken wortelen niet bij zulke hoge temperaturen. De ideale temperatuur voor de meeste planten ligt rond 20°C, maar er zijn ook planten die een hogere temperatuur vragen. Makkelijke wortelaars zijn fuchsia’s en pelargoniums. Bij de pelargoniumstekken moeten de kleine steunblaadjes ook verwijderd worden, want wanneer ze blijven zitten verhoogt dat de kans op wortelrot. Diverse kuipplanten kunnen nu (wanneer het weer weer normaal is) gestekt worden.

img

Volgens de weersverwachtingen, opgesteld op maandag 6 augustus,img krijgen we op het einde van deze week de lang verwachte, hoognodige regen. Hopelijk is dat zo en wordt het water tekort aangevuld zodat de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Na deze lange, hete zomer verlangen de planten, evenals de mensen naar gewone klimatologische omstandigheden. In deze laatste zomermaand moeten ook de planten zich kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dat betekent dat er voor de kuipplanten en ook voor de planten in de volle grond een laatste bemesting kan worden uitgevoerd. Om de planten sterk en stevig te maken is dat een meststof met een laag stikstofgehalte en een hoog kaliumgehalte. Om bijvoorbeeld rozen sterk te maken voor de volgende winter geeft men in augustus nog een keer patentkali.

Agapanthustip.
In 2012 was een van de deelnemers aan de jubileumshow van de VFKL de heer Martin Pflaum uit Dormagen. Met zijn vele soorten Agapanthussen leverde hij een kleurige bijdrage aan deze jubileumshow. Over de verzorging leerde hij de volgende regel over het water geven tijdens de vier seizoenen: “Giet de planten van boven en wel in het voorjaar flink, in de zomer matig, in de herfst weinig en in de winter niet”.
Week 31

img

Door de ongunstige weersomstandigheden nog even wachten.
Na jaren op dezelfde plaats gestaan te hebben vermindert de bloei van winterharde, meerjarige planten. Vroegbloeiende heesters als Iris en eendaglelies gaan minder bloeien naarmate ze langer op dezelfde plaats staan. De reden is dat de pol steeds groter wordt en de hoeveelheid voedsel die ter beschikking staat steeds kleiner wordt. Planten die niet meer voldoende bloemen leveren kunnen nu ( dit jaar nog even wachten door de droogte) uitgegraven, gedeeld en verplant worden. imgOm wortelrot te voorkomen is het verstandig de plantendelen even boven de grond te laten liggen, zodat de snijwonden wat kunnen opdrogen. Door de snijwonden te laten drogen voorkomt men rotting. De verschillende delen kunnen dan weer geplant worden en een beetje compost in het plantgat zorgt voor sterke planten. Om een beter contact te krijgen met de grond moeten de planten aangewaterd worden.Een tweede leven.
Wanneer de bloei van de lavendel naar zijn einde gaat is het tijd om de planten terg te knippen. Slechts wanneer de planten regelmatig geknipt worden blijven de planten compact en zullen er het volgende jaar weer veel bloemen verschijnen. Dat knippen van de planten kan met een snoeischaar, maar ook met een heggenschaar gebeuren. Lavendel kan men ver terugknippen, maar nooit tot in het oude gedeelte. Daar loopt de plant slecht of niet meer uit. Uit het snoeimateriaal kan men een hoeveelheid bloemen knippen en deze een tweede leven geven. De bloemen knipt men van de stelen, bindt men samen en laat men onderste boven op een droge plaats drogen. Eenmaal gedroogd kunnen ze in huis worden opgehangen en daar een heerlijke geur verspreiden. Ook kan men de bloemen van de stelen rispen en deze laten drogen. Na droging doet men ze in een zakje en legt dit in de kast met kleding.

Regelmatig bijvullen .
Mensen die een vijver in hun tuin hebben zullen merken aan de waterstand dat de zomer heet en lang is en dat er veel verdamping plaats vindt. De waterhoogte in de vijver daalt bij de hete dagen zeer snel. Voor de drijvende waterplanten is dat geen probleem. Zij stijgen en dalen mee met de hoogte van het water. Moerasplanten aan de rand van de vijver hebben het moeilijker met een te lage waterstand en voor hen moet men de vijver regelmatig bijvullen. Als ze in een droge gedeelte komen te staan zullen ze niet lang leven. In het warme weer groeien zeer goed algen. Deze algen moet men uit de vijver halen en op de composthoop gooien. Wanneer men vissen in de vijver heeft moet de zuurstofpomp goed werken, want warm water wordt zuurstofarm en daardoor hebben de vissen ademproblemen.

Een uitdaging.
Wie nog buxusplanten in de tuin heeft staan kan nu reeds (maar het moet eerst regenen) jonge stekken nemen. Daartoe neemt men jonge plantendelen van ongeveer tien tot vijftien centimeter. Het onderste een derde gedeelte ontdoet men van de bladeren en de stekken steekt men in vochtige grond op een schaduwrijke plaats. Het kan wel even duren voordat de stekken wortels hebben, maar het geduld wordt dan ook beloond en men kan eventueel ontstane kale plekken weer opvullen met zelf gestekte planten. Mijn buxusplanten worden begin mei gesnoeid en dan reeds worden stekken genomen en op een schaduwrijke plaats in de grond gestopt. Eventuele uitval kan ik weer opvullen met zelf gekweekte planten.

img

De hoornaar.
Nu het hoogzomer is zal ook weer de hoornaar in de tuin te vinden zijn. Dit wespachtige diertje valt op door zijn roodbruine kop en middenlijf. Wespen zijn in Nederland talrijker in aantal, maar de verschijning van de hoornaar is geen zeldzaamheid. In de tuin is het dier een goede hulp bij het vernietigen van plaaginsecten. Vooral luizen staan op het menu. De hoornaar kan men, wanneer men niet allergisch is voor een steek, in de tuin zijn gang laten gaan. Wanneer er regelmatig echter kleine kinderen in de tuin spelen is het verstandig de hoornaar te verjagen. Ook een nestbouw in de buurt van het huis moet tegen gegaan worden. Dat is het werk van deskundigen en dat moet men vooral niet zelf proberen, ook al is de hoornaar minder agressief dan de wesp. De hoornaar is een onderdeel van de natuurlijke kringloop, net zoals de vogels en de planten in de tuin.CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2018 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.