VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Uw tuin van week tot week

Week 50

Bloei met Kerstmis.
imgHet kan nog net, het snijden van takken van voorjaarsbloeiers en die in een vaas zetten zodat ze rond Kerstmis bloeien. Heel goed lukt dat met forsythia, sierkersen, magnolia, sieramandel, sneeuwbal. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat men takken neemt waarvan de knoppen al goed zichtbaar zijn. Om de bloemvorming te versnellen zet men de takken gedurende twee dagen in een emmer met lauwwarm water in een koud, maar licht vertrek. Vervolgens wordt de vaas in een verwarmde kamer gezet en door de warmte worden de knoppen aangespoord zich te openen. Voeg aan het water wat snijbloemenvoedsel toe en u kunt genieten van het vroege voorjaar.img

Kleurrijke kerstster.
Met Kerstmis komt er bij veel plantenliefhebbers een gast uit Zuid-Amerika in de huiskamer te staan. Toch is het hebben en houden van deze plant, poinsettia, niet zo gemakkelijk. Dat begint al bij de aankoop. De plant mag niet in de tocht gestaan hebben, maar ook niet in de kou. In de huiskamer eist de plant de meest ideale plaats op en dat is voor een raam met veel licht en waar de temoeratuur rond de 18 tot 20°C ligt. De wortelkluit mag niet uitdrogen, maar wanneer de plant te veel water krijgt laat ze al gauw haar bladeren valllen. De meest ideale manier van water geven is dompelen. Een keer per week de wortelkluit in lauwwarm water dompelen en goed laten uitlekken verlengt de levensduur van de plant. Een goed verzorgde plant zal ook nog een hele tijd na de Kerstmis bloeien, want het is een plant die overgehouden kan worden.Lijmbanden bevestigen.
imgVoor de tuinliefhebbers die een wat grotere tuin hebben en daar enkele fruitbomen in hebben staan is het goed te weten dat men rond de bomen lijmbanden kan plaatsen om te voorkomen dat de ongevleugelde vrouwtjesvlinders van de wintervlinders de boom in kruipen en hun eitjes afzetten in de knoppen. De eitjes die in de eindknoppen van de boom zijn gelegd komen in het voorjaar, wanneer de temperatuur stijgt, uit. Deze rupsen maken geen onderscheid tussen bladeren en bloemen met als gevolg dat er flink wat schade kan ontstaan. Om veel van die schade te voorkomen kan men in de maanden september/november/december lijmbanden om de bomen aanbrengen op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Uiteraard moet de plakkant aan de buitenkant zitten en de band moet stevig aangebonden worden, anders kruipen de vlinders onder de band door.
Een tweede voordeel van het bevestigen van lijmbanden is dat mieren in het voorjaar niet naar boven kunnen kruipen om de aanwezige bladluizen te melken. Zij kunnen hun kolonies niet meer bereiken en dus ook niet meer onderhouden, waardoor de schade door bladluizen ook enigszins beperkt wordt.

img

Sneeuwklokjes in huis.
Op het moment dat ik dit schrijf steken de sneeuwklokjes hun neus even boven de grond. Het is mogelijk deze pollen uit te graven en in kleine potjes te planten. Deze potjes zet men weer in de tuin in de grond en dan is het wachten op een koude periode. Sneeuwklokjes hebben kou nodig om tot bloei te komen. Na de koude periode de potjes weer uit de grond halen en op een koele, lichte plaats zetten en niet te veel water geven. Beginnen de sneeuwklokjes te groeien dan kunnen ze warmer gezet worden en wanneer het koud genoeg geweest is zullen ze rond de jaarwisseling bloeien en dat geeft een vrolijk begin van het nieuwe jaar.


Week 49

img

Verhoog de luchtvochtigheid.
Voor kamerplanten zijn de komende weken de moeilijkste. De dagen worden nog steeds vroeger donker, maar licht blijft voor de planten op de vensterbank de belangrijkste groeifactor. Bovendien zorgt de centrale verwarming ervoor dat de luchtvochtigheid laag is. Dit veroorzaakt stress bij de kamerplanten. Voor veel bladplanten en orchideeën is regelmatig nevelen een weldaad. De meeste planten staan op de vensterbank boven de radiator en komen daardoor in aanraking met zeer droge lucht. Een bakje met water aan de radiator brengt verlichting voor de planten, maar ook voor de bewoners.

Vreugde vooraf.
Wanneer er in de tuin weinig of niets meer te doen is brengt men steeds meer uren binnen door. Toch is dat niet de leukste tijd voor een tuinliefhebber. Men kan de tijd aangenamer maken door te lezen in tuintijdschriften (voor zover die er nog zijn!) en men kan bedenken wat men in het nieuwe jaar wil veranderen of juist wil laten zoals het is. Ook een tuin in de winter heeft zijn charmes. De pluimen van grassen vormen bij sneeuw en ijs mooie sculpturen. De takken van kornoeljes vallen in de winter bijzonder op door de verschillende kleuren. Nu zijn het opvallende struiken, maar in de zomer zijn ze getooid met mooie bloemen. In catalogussen kan men neuzen en uitzoeken welke planten men wil hebben in het nieuwe jaar. Ook kan men op internet zoeken naar planten en wanneer men niet alleen actief wil zoeken naar iets op tuingebied kan men zich ook rustig in een stoel zetten en een boek lezen. Wandelingen maken in deze tijd van het jaar is ook mogelijk. Men leert het bos of het veld eens op een andere manier kennen. Ondanks het sombere weer kan men energie tanken voor een nieuw tuinseizoen.

Glijpartij voorkomen.
De laatste bladeren vallen van de bomen, maar ook deze bladeren moeten opgeruimd worden om te voorkomen dat men op de paden uitglijdt. Vooral wanneer het geregend heeft kan men gevaarlijk uitglijden over de liggen gebleven bladeren. Deze rest kan men nog ergens in de tuin gebruiken om planten af te dekken. Ook van het gazon moeten de bladeren verwijderd worden, want wanneer het vriest moet men zo weinig mogelijk over het gazon lopen.

Adventskrans of kerstdecoratie.
De eerste Adventsdag is bij het begin van week 49 voorbij, maar wanneer men alsnog een adventskrans wil maken kan dat natuurlijk. In de tuin staan nog veel bladhoudende planten en het maken van een decoratie is dan ook nog mogelijk. De hulst heeft een mooie donkergroene kleur en vaak gesierd met rode bessen, de mahoniestruik heeft mooie gekartelde bladeren, de coniferen bieden mooie opvulstukken en van de takken van de wilg kan men een mooie basis maken. Wanneer men dat alles van diverse bonte dingen voorziet kan men of een mooie adventskrans maken of, later in de maand, een mooie kerstdecoratie.

De VFKL biedt leden en ook introducé’s op 17 december de mogelijkheid om onder begeleiding een kerstdecoratie te maken. Dat gaat gebeuren in zaal Keulen, Schoolstraat 3 te klimmen en wel om 19.00 uur. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Wie nog wil deelnemen kan zich melden bij Michel Veldman 045-5752734 of via [email protected] Voor meer informatie zie Activiteiten op de site www.vfkl.nl

img


Week 48

Haal de lente in huis.
Nog enkele weken en de winter verschijnt op de kalender. Voor veel plantenliefhebbers is de winter een moeilijke tijd. Er valt in de tuin maar weinig te beleven en dan is het moeilijk te wachten op het voorjaar. Gelukkig is het mogelijk het voorjaar al eerder in huis te halen middels reeds bloeiende hyacinten, narcissen, blauwe druifjes en krokussen. Men kan ze nu reeds in de tuincentra bloeiend kopen. Deze bloeiende planten zijn door kwekers voorgetrokken. Om ze in bloei te krijgen worden de planten eerst in een koele ruimte geplaatst, zodat ze het wintergevoel ervaren. Na die koude periode worden ze warmer gezet en in bloei getrokken en zijn ze in de tuincentra te koop. Maar waarom probeert men niet zelf imgdie planten in bloei te trekken. Dat is best mogelijk, zeker nu aan het einde van het verkoopseizoen van deze planten vele planten in de opruiming belanden. Soms kan men de planten kopen met een korting van wel 70%. Toch moet men bij de aankoop ook op kwaliteit letten. De bollen moeten droog, hard (dus niet zacht en rimpelig), en schimmelvrij zijn. Ook bollen die al ver uitgelopen zijn kan men beter laten liggen. De liefhebbers die graag met Kerstmis bloeiende bloembollen hebben is week 48 te laat, maar voor een bloei in februari is het planten deze week nog mogelijk. De meeste planten hebben warmte en licht nodig om tot bloei te kunnen komen, maar de genoemde bloembollen hebben (zoals eerder gezegd) eerst een koude periode en geen licht nodig. imgBloembollen houden niet van een constant natte wortelkluit en daarom is het verstandig om onderin de pot een laag kleikorrels te leggen. Hiervoor kan men ook kiezels of potscherven gebruiken. Daarna vult men de schaal of de pot tot even boven de helft. Belangrijk is het ervoor te zorgen dat de verschillende bollen de juiste plantdiepte krijgen. De grote bollen van narcissen en hyacinten zet men met de neus naar boven dicht tegen elkaar. Daarna doet men zoveel potgrond in de pot dat de bollen voor een derde boven de potgrond uit steken. De kleinere bollen van krokussen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes worden, nadat de pot helemaal gevuld is met potgrond, twee centimeter diep in de grond gedrukt met een kleine ruimte tussen de bolletjes. Belangrijk is nu het vervolg. De planten moeten een periode doormaken die op de winter lijkt. Daarom wordt de potgrond goed nat gemaakt en worden de potten op een donkere, maar koele plaats gezet. Na ongeveer tien weken worden de potten op een lichte en warmere plaats gezet. De begintemperatuur ligt dan rond de 10°C. Hiermee voorkomt men dat de uitlopers te slap worden. Ne twee weken kan men de planten op een warmere plaats zetten. In het begin hebben de bollen weinig behoefte aan water, maar naarmate de tempratuur hoger wordt stijgt die behoefte. Extra voeding geven is niet noodzakelijk, want de uitlopers halen de voeding uit de bol. Na enige tijd verschijnen de knoppen en dan is het zaak de potten op een niet te warme plaats te zetten, immers in een koele ruimte bloeien de bollen langer. Veel succes.

img

Niet doen.
Bij mijn wandelingen door het dorp zie ik vaak dat rozen, bananen en palmen ingepakt zijn in noppenfolie. Toch is dit niet aan te raden. De folie beschermt wel tegen de vorst, maar onder de plastic ontstaat condens en wanneer dit vocht op gevoelige platendelen komt ontstaat er rotting. Het beste kan men de planten inpakken in luchtdoorlatend materiaal, zoals dennentakken, dun snoeimateriaal. Dit losse materiaal beschermt niet tegen vorst en wind, maar beschermt de gevoelige plantendelen tegen het zonlicht. Bij rozen wordt op deze manier voorkomen dat bij vorst door het zonlicht de schors van de rozentakken scheurt. Na de winterperiode kan men bij verschillende planten met een eenvoudige test zien of ze bevroren zijn. Wanneer men met een nagel of een scherp mes onder de schors geen groene delen meer ziet is de plant dood. Het sterven van planten komt het meest voor bij wintergroene planten. De wortelkluit is dan bevroren en de bladeren willen verdampen, maar ze krijgen vanuit de wortel geen water aanvoer meer. Palmen worden beschermd door de bladeren voorzichtig bij elkaar te binden en in te pakken in vliesdoek of jute. Bananen worden flink ingekort en helemaal ingepakt met bladeren en snoeiafval. Belangrijk is dat geen water in het hart van de plant komt.
Week 47

img

Help de dieren de winter door.
Hebben we een groot gedeelte van het jaar wat het weer betreft boven onze stand geleefd, de komende dagen gaan we beneden onze stand verder. Het wordt beduidend kouder en dat zal voor veel dieren weer een zoektocht worden naar voedsel. Daarbij kunnen we ze een beetje helpen. Enkele dieren hebben al hun winterverblijf opgezocht en hopen de winter door te komen met de ogen dicht. Vleermuizen, egels, kikvorsen en veel insecten zijn in de tuin niet meer te vinden, maar vogels houden geen winterslaap en ze moeten tijdens de barre winterse omstandigheden toch hun dagelijkse kostje bij elkaar schrapen. imgVeel vogels kunnen we helpen door het ophangen van vetbollen, pinda’s, rasters met zonnepitten en kapotgeslagen walnoten. Veel vogels zijn verzot op walnoten en door ze in een kokertje, gemaakt van voliѐregaas te doen kunnen ze lekker smullen. Ook verzot zijn veel vogels op de zwarte zonnepitten. Deze zijn voor de vogels gemakkelijk kapot te maken en ze bevatten veel vet. Door regelmatig de vogels te voeren haalt men steeds meer vogels naar de tuin. Soms zoeken ze zelfs een overnachtingsplaats in de tuin. Mezen slapen graag in oude nestkasten. Deze moeten wel goed schoon gemaakt zijn want anders lopen ze ziektes op. Ook op de grond ziet men in de winter veel vogels. Dat zijn de “bladomdraaiers”. Met andere woorden: dat zijn de insecteneters. Winterkoninkje, heggenmus en roodborstje zoeken onder de bladeren naar insecten.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Een graadje vorst is nog geen probleem, maar wanneer het dadelijk matig gaat vriezen en de buitenkraan is niet afgetapt ontstaat er wel een probleem. Zorg dat er geen water in de kraan blijft staan. Datzelfde geldt ook voor gieters en regentonnen. De ijslaag die op het water ontstaat werkt als een kurk. Het eronder liggende water zet uit en er ontstaan scheuren- en dus lekkages- in de gieters en watervaten. Ook de tuinslang moet naar binnen, evenals de op de watervaten geplaatste pompen. Bevriezend water heeft een enorme kracht en de ijzeren behuizing van de waterpomp kan kapot vriezen. Grote watervaten kan men niet even naar binnen plaatsen. Het kan helpen wanneer men ze half of zelfs helemaal laat leeglopen.

img

Late stekken.
img Wanneer men nog laat in oktober van planten stekken genomen heeft, dan hebben die nu vast wortels en moeten ze opgepot worden. In deze koude periode? Kan dat? Ja dat kan, maar dat moet op een verantwoorde manier gebeuren. Men verwijdert eerst de plastic kap van de stekken, zodat het condensvocht verdampen kan en de stekken wat afharden. Na enkele dagen pot men de stekken op. Na het oppotten van de gewortelde stekken in kleine potjes zet men ze op een koele plaats. De temperatuur moet dan rond de 8°C zijn, zodat de plantjes net aan de groei blijven. Weet men niet zeker of de stekken geworteld zijn trek dan niet aan de stekken om te controleren of ze middels wortels vastzitten. Het kan zomaar gebeuren dat men de stekken lostrekt van de wortels en dan is alle moeite tevergeefs geweest. Beter is na te gaan of de wortels aan de onderkant uit de stekpotjes komen. Omdat de stekken bladeren hebben moeten ze op een lichte plaats staan.
Week 46

img

Koudekiemers.
De zomer is voorbij. De dagen zijn flink korter en de nachten langer. Ook is de nachttemperatuur gedaald en langzaam wordt het tijd aandacht te besteden aan de koudekiemers. Koudekiemers zijn zaden die alleen maar kiemen bij een lage temperatuur en soms zelfs blootgesteld moeten worden aan vorst om te ontkiemen. Mooie voorbeelden daarvan zijn de zaden van de akelei, de ridderspoor en de helleborus. Zij liggen in de winter op of in de aarde en wanneer de winter voorbij is en de temperaturen langzaam stijgen kiemen de zaden. Gedurende de winterperiode zijn deze zaden beschermd om te kiemen. Ze verkeren in een rustperiode en die rustperiode is nodig om het ontkiemen op een ongunstig moment te voorkomen, maar wanneer de temperaturen hoger worden kiemen ze. Wanneer men vroeg planten wil hebben van koudekiemers kan men ze een beetje voor de gek houden. Daarvoor is nodig dat men de zaden zaait en het geheel gedurende een week of acht op een plaats zet met een temperatuur onder de 5°C. De zaden oppervlakkig zaaien want ook in de natuur worden de zaden maar met een beetje aarde bedekt. Gezaaid wordt in zaai- en stekgrond en na het zaaien maakt men de aarde nat en plaatst men het geheel, nadat men er kippengaas over gedaan heeft, op een rustige plaats in de tuin. Gedurende de winterperiode maken ze hier de koude periode mee en wanneer het warmer wordt volgt de kieming. Enkele mooie voorbeelden van koudekiemers zijn de eerder genoemde akelei, de ridderspoor en de helleborus, maar het aantal koudekiemers is veel groter. De pioenroos, de sleutelbloem, de allium, de cyclaam, de monnikskap, de vrouwenmantel, het gebroken hartje, het sneeuwklokje, de judaspenning, het maarts viooltje enz. Wanneer men zaden van koudekiemers koopt leest men op het pakje welke de juiste tijd is om te zaaien. Herfst of winter.

img

De grasmaaier.
Nog even en het gras wordt voor de laatste keer dit jaar gemaaid. Bij de laatste maaibeurt is het beter de machine zo in te stellen dat de graslengte iets hoger is dan normaal. Door het gras wat langer te laten komt het beter de winter door. Na de laatste maaibeurt de gras maaier niet zo maar wegzetten. Het apparaat heeft ook onderhoud nodig. Dat geldt zowel voor de elektrische als de benzine maaier. Natuurlijk moet ook de handmaaier verzorgd worden, maar de elektrisch en de benzinemaaier vragen wat meer onderhoud. Wanneer men zelf niet technisch aangelegd heeft of men heeft geen tijd laat men de maaimachine onderhouden door de vakman. Veel verkopers van grasmaaiers hebben in de winterperiode speciale prijzen voor een onderhoudsbeurt. Het goed onderhouden zorgt ervoor dat de machine langer meekan. In zo’n onderhoudsbeurt valt ook het slijpen van de messen en dat is weer van voordeel wanneer men het door de winter ruwere gras voor de eerst keer gaat maaien

Controle.
De tuinliefhebber die al vroeg de fuchsia’s en kuipplanten in de winterberging heeft staan is nu reeds aan een eerste controlebeurt toe. De in het winterkwartier opgeborgen logeergasten moeten zich nog aanpassen aan de voor hen toch wel ongunstige omgeving. Het resultaat is vaak dat de planten de bladeren laten vallen. Het weinige licht is niet voldoende om de bladeren te kunnen blijven voeden. Normaal gesproken is dat geen reden om bezorgd te zijn, maar de afgevallen bladeren moeten wel verwijderd worden om te voorkomen dat schimmels en insecten een kans krijgen zich te ontwikkelen en daarna schade toebrengen aan de planten. Wanneer men de winterberging droog en koud houdt is dat het beste voor de meeste planten in de berging. De planten hoeven niet te groeien.

img

Wintergast.
Egels behoren tot de nuttige dieren in de tuin. Ze verorberen heel wat naaktslakken. Om de egel in de tuin te houden is het nodig dat hij een plaats heeft waar hij zich kan terugtrekken. In een hoek van de tuin, ergens waar veel bladeren liggen kan hij een groot gedeelte van de winter slapend doorbrengen. In de winterperiode wil de egel niet gestoord worden en soms verhuist hij zelfs naar een andere verstopplaats in de tuin, als er maar voldoende tuinafval losjes op elkaar ligt. De egel is niet veel eisend en wanneer hij de winter overleefd heeft en het is weer voorjaar gaat hij op jacht naar regenwormen en slakken.


Week 45

img

Naar binnen.
In de voorbije week werden we verrast door een prik van de winter. Enkele graden nachtvorst zijn een waarschuwing voor het feit dat we toch langzaam in een winterperiode terecht komen. Kuipplanten die nu nog buiten staan moeten nu naar de winterberging. De ene plant verdraagt meer vorst dan de andere, maar er zijn nu eenmaal ook vorstgevoelige planten, zoals de Brugmansia, Bougainvillea en Mandevillea. Zij krijgen het al te koud wanneer de temperatuur naar de nul graden gaat. Omdat het microklimaat niet in alle tuinen hetzelfde is kan het gebeuren dat de planten op verschillende momenten naar de winterberging gaan. Het laten bevriezen is jammer voor alle moeite die men gedaan heeft om de kuipplanten te krijgen zoals men ze hebben wil. Ze vertegenwoordigen niet alleen een geldelijke waarde, maar zeker ook een emotionele waarde. Laat een koude nacht er niet voor zorgen dat men van de geliefde kuipplanten afscheid neemt.

img

Verpotten.
De meeste kamerplanten, met uitzondering van de orchideeën, cyclamen, Azalea’s en kerststerren, houden nu een soort winterslaap. Wanneer voor deze planten de pot te klein is geworden kunnen ze nu verpot worden. Wanneer de verhouding tussen plant en pot niet meer klopt kan men de plant oppotten in een pot die ongeveer twee centimeter in doorsnee groter is dan de oude pot. De plant wordt dan uit de pot gehaald en de wortels worden gecontroleerd. Afgestorven wortels worden verwijderd evenals een klein gedeelte van de wortels die niet meer in aanraking komen met potgrond. Daarna wordt de kamerplant in de grotere pot gezet. Men moet ervoor zorgen dat er geen luchtkamers in de nieuwe ruimte ontstaan, want daar kunnen de wortels van de plant niets mee. Na het verpotten wordt de potgrond goed nat gemaakt en kan de plant weer een tijdje mee. Kamerplanten stellen verschillende eisen. Zo zal de Anthurium (Flamingoplant) de lage luchtvochtigheid ten gevolge van de verwarming niet accepteren. Wie niet regelmatig de bladeren nevelt met water op kamertemperatuur zal niet lang plezier hebben van de plant. Ook wat de temperatuur betreft stelt de plant haar eisen. Deze uit de tropen afkomstige plant heeft overdag een temperatuur nodig van 20°C en ’s nachts minimaal 15°C.

Dakgoten reinigen.
Het is herfst, ook al is het weer overdag vaak nog lenteachtig. Op dit moment laten de bomen veel bladeren vallen en deze vallen, gedragen door de wind, ook in de dakgoten. Om te voorkomen dat er verstoppingen in de waterafvoer ontstaan moeten de dakgoten gereinigd worden en wanneer men dat zelf niet kan of wil doen, kan men een dakdekker of klusjesman benaderen. Wanneer ergens in de afvoer stokjes en bladeren dwars gaan liggen ontstaat een verstopping met alle gevolgen van dien. Het zal niet de eerste keer zijn dat, ten gevolge van een verstopte regenwaterafvoer, in huis water binnen stroomt.

img

Marter op bezoek.
Ook voor de marters nadert de winter en zij zijn vaak op zoek naar een winterverblijf. Op het dak van mijn tuinkamer hoorde ik op een avond veel lawaai en toen ik op ontdekking ging met een zaklantaarn scheen ik recht in de ogen van een marter. Het dier was niet erg bang, want mijn verschijnen maakte niet veel indruk en hij liep maar langzaam weg. Wat deed hij op het dak van mijn tuinkamer? Hij was op zoek naar een winterverblijf, want telkens keek hij onder de dakpannen of hij ergens naar binnen kon. Marters zijn dieren die een territorium hebben en solitair leven. Vandaar dat mijn buurman ’s nachts het geschreeuw van de marters hoort. Zij vechten om het territorium. Marters zijn ‘s nachts actief en overdag verblijven ze in hun schuilplaats. Dat kan op een zolder zijn, in een stal, in een schuur of in een tuinhuis. ’s Nachts gaan ze op zoek naar voedsel zoals muizen, ratten, insecten, regenwormen, vogels en in het voorjaar vogeleieren. Een marter kan op veel plaatsen komen. Een gat dat niet groter is dan een ei is voldoende om ergens binnen te komen.
Week 44

img

Een beetje voor de gek houden.
Ze worden weer in grote hoeveelheden en tegen diverse prijzen aangeboden, de Amaryllisbollen. Van oorsprong heeft deze bol weinig zonlicht nodig en groeide goed in de bossen van de landen van herkomst. Deze bol is in de loop der tijden steeds populairder geworden als kamerplant. Het in bloei trekken van de Amaryllis is niet zo moeilijk. Laat de plant door de kamertemperatuur “denken” dat het lente wordt en ze bloeit op het door u gewenste tijdstip. De bol begint te “denken” dat het lente wordt wanneer de temperatuur rond de 20°C ligt. Bij een temperatuur lager dan 15°C komt de groei niet of zeer slecht op gang en wanneer de temperatuur boven de 25°C komt stopt de plant met groeien. Plaatsing bij een normale kamertemperatuur zet de groei in beweging. Plaats de bol niet op een vensterbank boven de verwarming, want daar is de temperatuur vaak veel te hoog. De bol wordt opgepot in een pot die slechts enkele maten groter is dan de bol dik is. Plant de bol zo dat hij voor de helft in de potgrond zit en geef in het begin zeer, zeer matig water. Pas wanneer de knop(pen) ongeveer tien tot twaalf centimeter hoog zijn kan men meer water geven. Wanneer de verzorging juist is heeft men in de woonkamer een prachtig bloeiende plant, die weinig eisen stelt en zelfs midden in de kamer op tafel kan staan, daar de lichtbehoefte niet zo groot is. Heeft men een mooie, glazen vaas, waarin de bol halverwege blijft zweven, dan kan men de Amaryllis ook in bloei trekken op water en heeft men geen grond nodig. De bol mag het water niet raken. Als het water troebel wordt kan men het verversen.

img

Lijmbanden.
De appel- en perenoogst is voorbij, maar toch moet men al aan de oogst het volgende jaar denken. De particuliere fruitboombezitter heeft niet de beschikking over de juiste bestrijdingsmiddelen, maar toch kan men voorkomen dat de appels en peren wormstekig worden. Dat kan gebeuren door het plaatsen van lijmbanden om de stammen van de bomen. De wintervlinder kan niet meer in de kroon van de boom komen doordat hij op de lijmband blijft plakken. De wintervlinder kruipt nu langs de stam naar boven en legt in de boom de eitjes en de daaruit komende rupsen verpoppen in de zomer. Wanneer de eerste nachtvorst de tuin of het weiland heeft bezocht komt de wintervlinder uit de pop en de ongevleugelde vrouwtjes kruipen langs de stam de boom in om daar de eitjes in de eindknoppen van de takken te leggen. Wanneer men wormstekigheid van appel en peer wil voorkomen is het belangrijk de vrouwtjes van de wintervlinder te vangen. Niet alleen de wintervlinder wordt op deze manier tegengehouden, ook andere schadelijke insecten kunnen niet de in de bomen in kruipen. (bijvoorbeeld mieren die luizenkolonies verzorgen)

img

Winterharde fuchsia bloeit nog. Wat nu?
Laten we beginnen met de constatering dat geen enkele fuchsia winterhard is. Winterhard wil zeggen dat alle delen van de plant, boom, of struik zelfs bij strenge vorst niet bevriezen. Dat is bij de zogenaamde winterharde fuchsia’s niet het geval. Tijdens een vorstperiode bevriezen alle bovengrondse delen, maar in de ondergrondse delen zit voldoende antivries (suikers), waardoor de wortels niet bevriezen. Deze winterharde fuchsia’s bezitten dus een zekere mate van winterhardheid. Toch hebben die bovengrondse delen ook hun functie. Knip ze niet af en verwijder ze niet want ze beschermen de ondergrondse delen tegen bevriezing. Door bepaalde voorwaarden te creëren kan men de mate van winterhardheid verhogen. Zoals gezegd niet snoeien voor de winter, een beschutte plaats uitzoeken, niet planten op een plaats die doorlopend nat is en bij aanplant zorgen voor de juiste diepte. De mest winterharde fuchsia’s behoren tot de Magellanicagroep.

De doden herdenken.
Aan het einde van deze week ( Allerzielen 2 november) worden de graven van vele overledenen weer verzorgd en vaak opgesierd met planten. Wanneer er op het graf zomerbloeiers staan worden deze verwijderd, want bij de minste vorst zullen ze toch bevriezen. De voorkeur gaat nu uit naar wintergroene planten die minder last hebben van vorst en sneeuw. Deze planten hebben tijdens een lange droge periode ook water nodig en dat betekent dat men toch af en toe het graf van een dierbare overledene moet bezoeken. Wintergroene planten hebben verder weinig verzorging nodig, maar de kwaliteit van de groei is afhankelijk van de ligging van het graf. (zon, schaduw, vocht, droogte, kwaliteit grond. Het plaatsen van chrysanten is door hun korte houdbaarheid minder interessant. Ze staan er tot de eerste nachtvorst en dan kunnen ze opgeruimd worden.
Week 43

Overwinteringstips voor fuchsia’s.
imgEr komt toch een einde aan de zomer. Een zomer die zijn weerga niet kent. Hoge temperaturen en weinig neerslag gaan nu plaats maken voor koudere dagen, nachten met vorst en hopelijk ook meer neerslag. Het is dan ook hoof tijd om de fuchsia’s die men wil overhouden naar de winterberging te brengen, immers fuchsia’s kunnen geen vorst verdragen. Het is jammer wanner een plant met mooie bloemen bevriest en daarom gaan de planten naar de winterberging voordat de nachtvorst ze kan beschadigen. De jonge scheuten van de planten kan men flink terugsnoeien en meestal gebeurt dat tot een of twee ogen in het nieuwe hout. Wanneer dan alle bladeren en zieke delen verwijderd zijn kunnen ze naar de winterberging alwaar men ruimte spaart omdat de planten link ingekort zijn. In de winterberging moet het koel zijn met een lage luchtvochtigheid. Dat laatst is belangrijk om schadelijke schimmels te voorkomen. In de ruimte hoeft niet veel licht aanwezig te zijn want de planten hebben geen bladeren en een temperatuur rond de vijf graden Celsius is voldoende. Is de temperatuur veel hoger dan gaan de planten snel uitlopen en doordat de lichthoeveelheid te gering is worden de nieuwe uitlopers lang en bleek van kleur. De planten onderbrengen in het winterkwartier betekent niet uit het oog, uit het hart. Om te voorkomen dat schimmels zich ontwikkelen moet men regelmatig luchten en af en toe moet men de vochtigheid van de wortelkluit controleren. Fuchsia’s op deze manier overwinterd zullen februari/maart weer uit hun winterrust gehaald moeten worden.

Een tuin zonder pelargoniums is als een dierentuin zonder dieren.
imgOok voor deze kuipplant (zelden in de volle grond) nadert het einde van het seizoen. Ook deze planten bevriezen in de winter imgen het is jammer om ze elk jaar weer weg te gooien en in het voorjaar nieuwe te kopen. Zeker wanneer men enkele mooie pelargoniums heeft. Pelargoniums overwinteren is niet zo moeilijk, want de planten stellen heel weinig eisen, al moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Voor het overwinteren van pelargoniums zijn diverse mogelijkheden. In het kort worden hier vier mogelijkheden genoemd en uitgelegd.

1.     Voordat de eerste nachtvorsten worden aangekondigd haalt men de planten voorzichtig uit de potten, bakken, kuipen e.d. De losse grond verwijdert men voorzichtig van de wortels, er voor zorgend dat zo weinig mogelijk witte wortels beschadigd worden. De planten worden daarna gesnoeid en dat betekent terugknippen tot op 10 centimeter. Wanneer aan elke scheut nog twee of drie slapende ogen aanwezig zijn is dat voldoende voor het vormen van nieuwe scheuten in het voorjaar. De aldus behandelde planten worden in groepen bij elkaar gezet in een pot en de wortels worden bedekt met potgrond. De meest geschikte overwinteringstemperatuur ligt rond de vijf graden Celsius. Pelargoniums die men klaargemaakt heeft Om te voorkomen dat er ziektekiemen of insecten meegaan naar de winterberging worden alle bladeren verwijderd.

2.     Pelargoniums die men klaar gemaakt heeft voor de overwintering hoeven niet persé opgepot te worden. Men kan ze ook met kale wortels laten overwinteren. In dat geval moeten de planten erg droog zijn om het vormen van schimmelziektes te voorkomen. De planten wikkelt men dan in krantenpapier en men laat ze bij een temperatuur van rond de vijf graden overwinteren in bijvoorbeeld de koude garage.

3.     Meer werk en minder gebruikelijk en minder succesvol is het ingraven van de gesnoeide planten. Dat betekent het graven van een diepe kuil (± 80cm) Onderin legt men wat snoeihout, stro en bladeren en daarop legt men de pelargoniums. Het geheel dekt men af met een laag stro of cocosvezels en dekt het geheel weer af met grond. Vaak wordt door woelmuizen schade aan de planten toegebracht en om dit te voorkomen kan men alle wanden van de kuil afzetten met kippengas.

4.     Het overwinteren in een plasticzak is ook een mogelijkheid. De uit de potten gehaalde en gesnoeide planten worden verpakt in een plastic zak, zodat er niet teveel vocht verloren gaat. Aan de wortels van de planten mag wel wat vocht komen. De planten mogen niet uitdrogen. De zakken worden daarna onderste boven ergens op een koele, donkere plaats opgehangen. Door deze manier van opbergen bespaart men ruimte. Ook hier geldt dat het in de winterberging niet te warm mag zijn, want dan verdrogen de planten.

Welke vorm van overwinteren men ook kiest, met veel plezier pot men de overwinterde planten weer op in het voorjaar.
Week 42

Stress in de woonkamer.
De koude nachtelijke temperaturen hebben er toe geleid dat de centrale verwarming weer is gaan werken. Tegelijkertijd beginnen de problemen met kamerplanten. Onze centrale verwarming zorgt voor extreem droge lucht. Hiervan houdt geen enkele plant. Vooral in de overgangsperiode zijn de planten gevoelig voor stress. Bij orchideeën kan het gebeuren dat de plant reageert met het afstoten van enkele knoppen en voor varens is de centrale verwarming al helemaal niet geschikt. Deze kunne beter in de badkamer staan. Een constante luchtvochtigheid in combinatie met zoveel mogelijk licht is van belang voor het houden van kamerplanten. De luchtvochtigheid moet liggen tussen de 40% en 60%. De luchtvochtigheid in de woonkamer kan men verhogen door het plaatsen van vlakke schalen met water of door regelmatig in de kamer water te vernevelen. Men kan ook verdampingsschalen kopen die men aan de verwarming kan hangen. Dat betekent wel dat men ze regelmatig moet vullen, want het water is snel verdampt. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60% is ook een ideale luchtvochtigheid voor de inwonende mensen.

img

Nestkasten en hotels schoon maken.
Naast nestkasten voor vogels hangen er momenteel ook in diverse tuinen insectenhotels. De bedoeling van deze hotels is niet alleen dat er zich insecten in kunnen nestelen en op die manier makkelijker de winter doorkomen, maar zo’n hotel is tevens een mogelijke rustplaats in de zomer. In die hotels vestigen zich vaak nuttige insecten die belangrijk zijn voor de ecologische kringloop. Insecten helpen bij de bestrijding van schadelijke insecten ( bladluizen, rupsen, trips, wolluizen.), maar zijn tevens belangrijk voor de bestuiving. Hoe meer verschillende materialen in een hotel verwerkt zijn hoe meer verschillende bewoners er zich zullen vestigen. Nestkasten worden na het broedseizoen gereinigd, zodat ze in het volgende jaar weer gebruikt kunnen worden. Ook insectenhotels moeten na verloop van tijd een poetsbeurt ondergaan, want in de druk bezochte “kamers” kunnen zich schimmels en mijten vestigen en dat zijn weer vijanden van de bewoners. Wat nieuwe gaten boren of lang gebruikte hoekjes van nieuw stro of houtwol voorzien kan geen kwaad.

Niet alle planten houden van deling en verplaatsing.
Door deling kan men de planten vermeerderen en zo op een andere plaats in de tuin dezelfde plant zetten. Wanneer er planten over zijn kan men vrienden, bekenden en buren misschien een plezier doen. Sommige planten moeten na verloop van tijd gescheurd worden om een betere groei mogelijk te maken, maar… niet alle planten houden van scheuren of verplaatsen. Een voorbeeld daarvan is de pioenroos. Zij houdt er niet van uit de grond gehaald te worden en op een andere plaats gezet te worden en ook aan scheuren heeft ze een hekel. Datzelfde geldt ook voor de akelei, maar omdat deze plant zichzelf uitzaait is het niet nodig ze uit de grond te halen en te scheuren.

img

Weg met de schaar!
Siergrassen brengen nog leven in de tuin. De kleur wordt wel minder, maar wanneer sneeuw en vorst regeren worden er mooie silhouetten gevormd. Voor de winter mag men het loof van siergrassen niet verwijderen, want het biedt bescherming aan de wortels tegen vorst. Bovendien geeft het aan vele dieren in de winter een schuilplaats. Dat zijn redenen waarom siergrassen niet in de herfst gesnoeid mogen worden, maar in het voorjaar. Dan kan men de heggenschaar ter hand nemen en de siergrassen flink inkorten.

Plant nu het voorjaar.
Met de planttijd voor bloembollen zoals tulpen, hyacinten, krokussen en blauwe druifjes haalt men het voorjaar de tuin in. De bloembollen hebben de winterse kou nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. Op dit moment is er een enorme keuze in bloembollen en met de vele kleuren kan men in de tuin mooie creaties maken. Alvorens te planten maakt men de grond met een spitvork of met een spade los. Doordat de grond los is komt men gemakkelijker met de bollenplanter in de grond. Tevens wordt hert onkruid verwijderd. Voor het planten van de bollen geldt de regel dat ze dubbel zo diep de grond in moeten als ze zelf dik zijn. Bij krokussen en sneeuwklokjes komt dat niet zo nauw!
Week 41

Rozen voorbereiden op de winter.
Ook de rozen hebben in deze periode hun beste tijd gehad. Zij zijn ook aan de winterrust toe. Deze zomer hebben ze het perfect gedaan. Veel warmte en veel zon, dat is wat rozen graag img hebben. Nu is de tijd van bloeien voorbij en moet er gerust worden om volgend jaar weer te kunnen schitteren. Nu kunnen de rozen tot op 30 centimeter boven de grond gesnoeid worden. Zou men de planten snoeien tot op tien centimeter dan neemt men een risico. De scheuten kunnen invriezen en daardoor in het voorjaar slecht uitlopen. Snoeien tot op kniehoogte is het beste en wanneer men de afgevallen bladeren en de bladeren die dan nog aan de scheuten zitten img verwijdert voorkomt men een snelle terugkeer van ziektekiemen en schadelijke insecten. Dat is ook belangrijk voor de rozen die men in kuipen heeft staan. De struiken zelf bevriezen niet, maar wanneer de wortelkluit een ijsklomp is geworden gaan de planten toch dood. De kuiprozen kan men beschermen door ze in een vorstperiode in een vorstvrije ruimte te zetten. Planten in de volle grond kan men tegen bevriezing beschermen door de planten aan te aarden. Bij het aanaarden zorgt men ervoor dat het entpunt van de plant goed beschermd wordt. Bij stamrozen is dat anders. Het entpunt zit dan onder de kroon en deze veredelingsplaats kan men beschermen met dennentakken, stro, vliesdoek, jute, maar niet met noppenfolie of plastic. Daar ontstaat condens onder en dat is weer goed voor het ontstaan van schimmels.

De winterborder.
Uit mijn tuin verdwijnen langzaam steeds meer ingegraven kuipplanten. Zij gaan naar de winterberging. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte in de border. Een gedeelte wordt aangeplant met primula’s en winterviolen. Ook worden de opgeborgen camellia’s weer in de border gezet, maar er blijft ook een gedeelte braak liggen. Ook dat gedeelte moet goed verzorgd worden. Het overgebleven gedeelte wordt omgespit en met een kromme riek bewerkt. Door deze handelwijze komt zuurstof in de bodem en wanneer het vriest vriezen de aanwezige kluiten kapot, zodat er een losse grond gevormd wordt. Bovendien wordt de verbinding met de dieper liggende laag verbroken, waardoor de grond minder snel uitdroogt. Belangrijk is dat men hardnekkige onkruiden verwijdert met wortel. Wie meer opvulling van de lege plaatsen in de border wil kan kiezen uit heide, herfst asters, grassoorten, en cyclamen. Mochten er na de winter weer planten zijn doodgegaan, dan kan men weer zomerbloeiers planten.

Noten:
De walnoten vallen nu van de bomen. Ze worden niet geplukt, maar van de bomen geslagen of ze vallen zonder inwerking van een stok van de bomen. De walnoten zijn rijp wanneer ze spontaan uit het groene omhulsel vallen. Het uit de bomen slaan van de noten heeft als voordeel dat veel dood hout uit de boom naar beneden valt. Dat voorkomt dat in de zomer tijdens een harde wind gevaarlijke situaties met vallende takken ontstaan. De opgeraapte noten moeten goed drogen om de smaak te behouden. Na het drogen in een warme omgeving kunnen ze opgeborgen worden op een koele, droge plaats. Dan blijven de oliehoudende kernen zeer lang goed van smaak. Bijna alle noten smaken beter wanneer ze een paar weken goed en droog bewaard worden.


imgimgWeek 40

img

Verzamelen.
In de herfsttuin zijn de freesia’s en gladiolen al een tijdje uitgebloeid. Toch zijn ze nog blijven staan en el met reden. De knollen hebben de hele bloeiperiode energie geleverd een de bladeren en aan de bloemen in na de bloei is het tijd weer wat energie terug te nemen. Beide soorten zijn niet winterhard en kunnen niet in de grond blijven zitten. Ze moeten gerooid worden en op een vorstvrije plaats overwinteren. Dat rooien kan het best gebeuren op een droge dag. Om de knollen zo weinig mogelijk te beschadigen kan men ze het beste uit de grond halen met behulp van een spitvork. De spitvork steekt men in de buurt van de planten in de grond en men tilt de grond een weinig op. Deze wordt daardoor losser en men kan de knollen makkelijker uit de grond trekken. De aan de knollen klevende grond kan men eraf schudden en men laat de planten een dag drogen. Daarna verwijdert men de wortels en snijdt men de bladeren een handbreed boven de knollen af. Nadat ook de broedbolletjes (klisters) verwijderd zijn bewaart men ze in droge cocopeat op een vorstvrije, donkere koele plaats. De broedbolletjes kan men het volgende seizoen weer zaaien en zo kweekt men zelf grotere aantallen.

Juiste planttijd afwachten.
Week 40 is de eerste week van oktober. Oktober is de maand waarin men weer nieuwe struiken kan aanplanten. Maar nog even geduld. Het aanplanten gebeurt het best vanaf midden oktober, maar kijk al eens rond naar wat men moet, zal, wil aanplanten. Nu kan men de keuze maken en de planten na half oktober planten. De groei zit er niet meer in en daarom kunnen ze de overplaatsing naar een andere omgeving het beste aan. Planten die in containers gekweekt zijn kan men het hele jaar door aanplanten, want zij hebben een goede, compacte wortelkluit. Het kopen van naakte planten, planten die gerooid worden en maar weinig of geen aarde om de wortels hebben zijn goedkoper, maar het risico van dood gaan is groter. Wanneer men veel planten nodig heeft, bijvoorbeeld voor het planten van een haag, kan men beter planten met naakte wortels aanschaffen. Ook voor deze planten is vanaf de tweede helft van oktober een goede planttijd.

img

Een lastig onkruidje.
Springkruid is een zeer moeilijk te verwijderen onkruid in de tuin. Wanneer de kleine langwerpige zaden rijp zijn springen ze uit hun omhulsel. Op deze manier verspreidt het onkruid zich snel. In oktober wordt de tuin weer eens onder handen genomen en dan moet men secuur alle springkruid plantjes verwijderen. Dit onkruid hoort niet op de composthoop omdat de zaden daarin niet gaan rotten. Springkruid moet men laten afvoeren via de GFT-bak. Datzelfde geldt ook voor kweekgras en zevenblad. img Probeer zoveel mogelijk de wortels mee te nemen, want elk stukje dat blijft liggen groeit opnieuw uit tot een plant die zich zeer snel vermeerdert. Het is een zeer lastig en vervelend karwei, maar hier geldt: “De aanhouder wint”.

Naar binnen….
De eerste kuipplanten kunnen naar binnen, want de nachten zijn al tamelijk koud. Aan de grond is het nog boven nul graden, maar niet lang meer. Dipladenia’s en bougainvillea’s kan men nog even buiten houden mits men ze tegen een muur op het zuiden zet. Alle kuipplanten die niet meer bloeien of gaan bloeien kunnen naar het winterkwartier. Ook andere kuipplanten kan men nog wat buiten laten staan wanneer men zorgt voor een beschutte, warme omgeving. Bij de huismuur is het altijd enkele graden warmer omdat de stenen overdag de warmte opnemen en ’s nachts weer afgeven. De kuipplanten voorbereiden op de overwintering is belangrijk. Stevige stugge planten zijn minder vatbaar voor ziektes. Bij dat voorbereiden hoort niet alleen ze nog even op een andere plaats zetten, maar ook minder water geven. Zitten er nog bloemen op de kuipplanten dan kan men die het beste verwijderen. In het koude seizoen gaan ze toch niet meer open. Als ze blijven zitten vallen ze toch af en gaan dan vaak rotten. Natuurlijk moeten bladeren die op de wortelkluit liggen verwijderd worden om ziektes te voorkomen.
Week 39

img

Nu is het herfst.
Week 39 begint met maandag 24 september. Dat is een dag na het begin van de herfst. Op 23 september staat de zon loodrecht boven de evenaar en is ze op reis naar het zuiden, richting de zuidpool. Op 23 september zijn de dag en de nacht overal op aarde even lang en de komende periode worden de dagen alleen maar korter. De herfstwerkzaamheden in de tuin kunnen na de recordlange zomer beginnen. De koudere nachten gecombineerd met de kortere daglengte zorgen ervoor dat de bladeren al gauw van kleur veranderen en van de bomen vallen. Veel mensen ervaren die bladval als lastig, maar je kunt er ook een positieve draai aan geven. Allereerst qua instelling. Denk niet wat lastig al dat verzamelen van die bladeren. Het zorgt voor beweging hetgeen weer gezond is voor je lichaam. Dat afgevallen en verzamelde blad kan ook gecomposteerd worden en weer uitgestrooid worden over de border of over het gazon. Met uitzondering van de bladeren van de eik en de walnoot (er zit teveel looistof in) kunnen de bladeren op de composthoop. Let erop dat de laag niet te dik wordt, want dan composteren de bladeren niet. Het beste kan men werken met dunne lagen of de bladeren hakselen. Met een grasmaaier kan men de bladeren van het gazon verwijderen. Het grote voordeel is dat ze dan fijn gehakseld worden.

Weg ermee.
Niet alle resten van planten mogen op de composthoop. Alle planten die aangetast zijn door ziektes en/of insekten moeten afgevoerd worden om besmetting in het volgende jaar te voorkomen. Via de GFT-bak worden die aangetaste delen verwijderd en gaan naar de composteerfabrieken. Zij maken er weer bruikbare compost van. “Ho”, hoor ik u al zeggen, “maar zelf mag ik de tuinresten niet composteren”. Er is een groot verschil. In de composteerfabrieken wordt het afval verhit tot een temperatuur die men in de composthoop niet kan bereiken. Alle ziektekiemen en aanwezige eitjes van insecten worden door de hitte gedood en de compost wordt weer vermengd met turf. Vandaar dat in diverse potgronden naast turf ook compost aanwezig is.

img

Verzorging van cyclaam en kamerazalea.
Twee planten die in de herfst en in de winter kleur in huis kunenn brengen mits ze de juiste verzorging krijgen. Ze kunnen de zomer buiten doorgebracht hebben, maar nu moeten ze naar binnen. Waarom deze twwee planten onder een noemer gezet? De reden hiervoor is dat ze beide ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben om in de huiskamer te blijven bloeien. - Ze staan graag op een koele, lichte plaats, maar niet in de volle zon of boven de verwarming.
- Beide planten zijn erg dorstig hetgeen inhoudt dat de wortelkluit vochtig gehouden moet worden.
- Water dat gegeven wordt moet op kamertemperatuur zijn.
- Water geven op een onderzetter. Dat is zeker van belang voor de cyclaam. Wanneer men boven op de wortelkluit water geeft kan de bol wegrotten.
- Het water in de onderzetter na twintig minuten weer verwijderen om wortelrot te voorkomen.
- Beide planten geven aan wanneer ze water nodig hebben. Ze laten de blaadjes slap hangen en vragen op die manier om water. De kamerazalea kan men dan dompelen, de cyclaam liefst niet.
img - Uitgebloeide bloemen dient men te verwijderen om de vorming van nieuwe knoppen te stimuleren. Bij de cyclaam gaat dat makkelijk. Men neemt de uitgebloeide stengel tussen duim en wijsvinger en met een kleine ruk trekt men de stengel van de bol.
- Beide planten kunnen de energie voor het vormen van bloemen nioet eeuwig uit de potgrond halen en daarom is het belangrijk de planten om de twee weken voeding te geven.
- Voor elk is er wat wils. Beide planten kan men in vele kleuren krijgen en daardoor kan men ze inpassen in het interieur.

Denk nu aan het voorjaar.
Ze zijn er weer in allerlei soorten, maten en kleuren. De hyacinten, tulpen, blauwe druifjes, frittilaria’s en krokussen. Vanaf nu kunnen ze de grond in en wanneer men in periodes plant heeft men volgend voorjaar langere tijd om te genieten.
Week 38

img

Border in de tuin rommelig of gelikt?
Zo tegen het einde van september zijn de meeste planten wel aan het einde van hun bloeiperiode. Dat is te merken aan de zwaluwen die zich hoog op de elektriciteitsdraden verzamelen om naar het zuiden te trekken. Voor veel tuinliefhebbers begint tegen het einde van september het grote opruimen en verwijderen van uitgebloeide planten. De vraag is of dat wel nodig is. Vanuit esthetisch oogpunt is dat te begrijpen, maar er zijn een paar meningen tegen in te brengen. Het loof dat nog boven de planten staat zorgt in de winter voor bescherming tegen vorst. Veel van dat uitgebloeide materiaal wordt door organismen afgebroken en dient weer als voeding voor de planten en beschermt de grond tegen uitdroging. “Ja”, hoor ik u al zeggen, “en de slakken dan?” Door de afgevallen bladeren en img plantenresten regelmatig met een riek los te maken zullen de slakken het “slakkenpad” kiezen, want zij houden niet van droog materiaal. Toch heeft de slak ook weer haar voordeel voor de tuin, want het lokt dieren die de slakken op het menu hebben staan. De egel eet heel veel slakken, maar hij moet in de tuin wel een verstopplaats hebben. Toch zijn het niet alleen de egels die in de tuin goed werk doen. Ook kikvorsen, kevers, solitaire bijen, wespen, hoornaars, zweefvliegen en lieveheersbeestjes moeten hun overwinteringsplaats in de tuin vinden. Die dieren zijn belangrijk om in het vroege voorjaar de schadelijke insecten te bestrijden. De natuur is voor een groot gedeelte instaat voor zichzelf te zorgen, maar wij tuinliefhebbers kunnen een beetje helpen.

Waardoor worden walnoten zwart?
Tijdens een fietstocht door een gebied met veel walnoten viel het ons op dat er zoveel walnoten zwarte bolsters hadden. Wat is daar de oorzaak van? Op het eerste gezicht zal men denken dat het zwart worden een gevolg is van een schimmel. Toch is het echter een klein insect dat de veroorzaker is. Dat insect heet de walnootboorvlieg. Deze vlieg zet haar eitjes af in de walnootbolster en de daaruit komende larven voeden zich met het vruchtvlees van de bolster. Door deze activiteit krijgen de bolsters zwarte vlekken en de aangetaste bolsters kleven aan de walnoten. Na verloop van tijd droogt de aangetaste bolster op. Het bestrijden imgvan de walnootboorvlieg met een insecticide is zeer moeilijk omdat het meestal gaat om zeer grote bomen in particuliere tuinen. Wel kan men de afgevallen noten dagelijks oprapen en verwijderen, zodat een groot gedeelte van de larven uit de tuin verdwijnt. Wel kan men in juni onder de boom de grond afdekken met een zwarte folie met als doel dat de in de grond overwinterde larven door de hitte onder het zeil om het leven komen De larven dringen niet door de harde steenlaag van de walnoot heen en daarom kan men het eigenlijke vruchtvlees van de walnoot blijven eten. . Toch kan naast de walnootboorvlieg ook een schimmel de zwarte kleur van de bolster verklaren.

Nog enkele tips voor deze week:
Uitgebloeide planten in de border niet opruimen, mar wachten tot het voorjaar. Het laten staan van de uitgebloeide stengels heeft tot voordeel dat de plant uit de stengels nog voedingsstoffen kan halen en in de wortels kan opslaan. In week 38 worden nog hoge temperaturen verwacht en dan moeten de groenblijvende planten toch nog regelmatig water krijgen, immers de groene bladeren verdampen nog veel vocht. In deze week kunnen al voorjaarsbloemen als blauwe druifjes, krokussen, narcissen en tulpen geplant worden. De bladeren beginnen al gauw te vallen. Verwijder ze van het gazon en strooi ze uit over de border of gooi ze in de compostbak. Wissel de lagen af met gemaaid gras, want een dikke laag bladeren in de compostbak verteert niet.

De winter komt…..
Denk aan de verwarming van de kas! (volgende week meer!)
Week 37

img

Gazon na de zeer warme zomer.
De zomer van 2018 is voor tuinliefhebbers (maar ook voor landbouwers, veetelers, tuinders en glastuinders) een zomer om nooit te vergeten. In dit item beperk ik me echter tot het gazon. Na een aantal droge en snikhete weken ziet het gazon er niet meer uit als een groengrasveld. Het is in die tijd verworden tot een droog, kort gemaaid hooiland. Wat moet er van dit gazon nog worden? De eerste regenbui in september deed het gras al zichtbaar goed en ik heb er gebruik van gemaakt. De bovenlaag van de grond was een beetje vochtig en ik heb het gazon geverticuteerd met een machine. Door deze machine wordt de grond losgesneden en de grasmat wordt uitgekamd. De grasmat heb ik in twee richtingen haaks op elkaar geverticuteerd. Heel veel dood gras werd losgemaakt en met een hark heb ik de boel bij elkaar geveegd. Na deze handelingen heb ik meteen nieuw gras bijgezaaid en omdat het gazon veelvuldig gebruikt wordt heb ik gekozen voor graszaad dat ook voor sportvelden wordt gebruikt. Gelukkig volgde na deze werkzaamheden nog een regenachtige dag en kon het zaad goed kiemen. Trouwens in september is de grond nog warm genoeg om gras te zaaien en bovendien zijn de nachten al langer dan in de zomer en nog aan de warme kant. Hopelijk heb ik in week 38 weer een groen gazon.

img

De laatste maaibeurt?
Enkele jaren geleden stond bijna vast dat in oktober het gras voor de laatste keer gemaaid moest worden. Deze regel geldt de laatste jaren niet meer. Gras groeit zolang de temperatuur boven de zes graden Celsius komt en dat is de laatste jaren vaak tot in de winter het geval. Ook al zijn de dagen korter en de lichtsterkte minder, zolang er temperatuur is blijft het gras groeien al is het vaak maar een beetje. De maaihoogte wordt bij voorkeur wel wat veranderd. Het gras in de late herfst en daarna wordt gemaaid op een hoogte van vier centimeter. Om deze tijd van het jaar kunnen we er wel voor zorgen dat het gras stevig is en behoorlijk wat vrieskou kan verdragen. Nu is het tijd om het gras te bemesten met een stikstofarme kunstmest. Die kunstmest kan tegelijkertijd gestrooid worden met kalk. Deze zorgt ervoor dat de groei van algen en mossen geremd wordt.

img

Phalaenopsis.
Heeft u graag de vlinderorchidee met Kerstmis in bloei? Dan moet u nu maatregelen nemen. De komende vier tot zes weken moet de plant droger gehouden worden en ondergebracht worden op een koele plaats. Droogte en koelere temperaturen zorgen ervoor dat de orchidee knoppen gaat vormen. De lengte van de korter wordende dagen speelt geen rol. Orchideeën komen oorspronkelijk uit de tropen. Daar zijn de dagen en de nachten twaalf uur lang. Onze zomer is aan de andere kant van de aarde de winter. In de tropen is er geen ijs en sneeuw, maar wel een drogere fase en lagere temperaturen. De orchideeën hebben zich met hun knopvorming daaraan aangepast. Wist u dat u de orchidee bij een goede verzorging na vier tot zes maanden weer in bloei kunt hebben?

Nachtactief:
De herfst komt en de eerste zwaluwen verzamelen zich om te vertrekken. Zij gaan op weg naar het zuiden, naar warmere streken. De afnemende daglengte gecombineerd met de koudere nachten is voor hen het signaal om te vertrekken. Voor een aantal planten in de tuin zijn dezelfde factoren een signaal om bloemknoppen te maken. De herfst is de periode van de kortedagplanten. Chrysanten, herfstasters en kerststeren kunnen alleen maar tot bloei komen wanneer ze een aantal dagen meemaken met minder dan twaalf uren licht. Beroepskwekers van chrysanten verduisteren hun kassen gedurende een bepaalde periode en zo komt het dat deze planten ook in de zomer te koop zijn. Ook voor kerststerren geldt dat de kweker een aantal weken de daglengte moet inkorten om met Kerstmis mooie planten te kunnen presenteren.
Week 36

img

Walnoot snoeien.
Hoe vreemd het ook klinkt, de walnoot is een van de vruchtbomen die men in de nazomer tussen juni en eind oktober moet snoeien. Wanneer men de notenboom in februari zou snoeien zal hij dood bloeden. De sapstroom van de notenboom wordt in de zomer reeds stilgelegd, maar de sapstroom komt heel vroeg in het jaar weer op gang, Grote snijvlakken die bij het snoeien ontstaan kan de boom in het voorjaar niet sluiten omdat de druk van de sapstroom te groot is. Ook wanneer men de boom nu snoeit zal er wat sap uit de wonden komen en vooral grote snijvlakken kan men het beste met houtas of een hars bedekken. Vooral jonge bomen worden middels snoei in vorm gehouden. Bij oudere bomen verwijdert men de hinderlijke takken en het dode hout. Die dode takken kunnen ontstaan door een gebrek of een ziekte. De takken worden afgezaagd in het dode hout, dus niet in het levende gedeelte van de boom. In principe hoeft men de walnotenboom niet te snoeien, maar soms zijn er correcties noodzakelijk en die correcties voert men het beste uit tussen juni en oktober.

Kruiden in de tuin.
De kruiden in de tuin zijn vast wel aardig gegroeid. Ze nemen nu een grote plaats in. De kruiden kunnen nu uit de grond gehaald worden en gedeeld worden. Dat is zeker het geval bij vlak groeiende kruiden zoals bijvoorbeeld Thijm. Dit kruid kan zowel in het voorjaar als in het najaar gedeeld worden. De plant kan men het beste om de twee jaar uit de grond halen en delen, omdat deze snelle groeier een zode vormt en wanneer men de plant langer laat staan sterft het middengedeelte vaak af. Dat ziet er niet alleen slordig uit, maar neemt ook ruimte in beslag die men goed kan gebruiken in de kruidentuin. Alvorens de te delen kruiden uit de grond te halen kan men ze het beste eerst snoeien. Thijm, rozemarijn en munt kan men ook gemakkelijk drogen. Daartoe bundelt men de uitlopers en laat men ze drogen op een koele, droge plaats.

img

Dahlia liefhebbers.
Op het moment dat u dit leest zijn de open dagen van de Eerste Maastrichtse Dahlia Vereniging voorbij. Deze werden gehouden op zaterdag 1 september en zondag 2 september. Toch kan men als liefhebber van dahlia’s nog bij de vereniging terecht en wel voor boeketten. De eerste boekettendag valt op woensdag 5 september, maar men kan nog boeketten ophalen tot en met 13 oktober en wel elke woensdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. En wil men zelf dahlia’s in de tuin planten dan kan men bestellingen van dahliaknollen doorgeven. De dahliaknollen worden geleverd vanaf begin november. Heeft men geen berging voor de winter en wil men de volgende zomer toch genieten van dahliabloemen dan kan men half mei stekken kopen. Contact kan men opnemen via de website van Eerste Maastrichtse Dahlia Vereniging. (link emdv.nl)

img

Over dahlia’s in de bloei.
Dahlia’s bloeien volop in de nazomer en in de herfst. Vooral de dahlia’s met de grote bloemen steken nu hun bloemen boven de rest uit. Om te voorkomen dat ze onder het gewicht van de bloemen omvallen of omgegooid worden door een storm moet men ze op tijd van een steun voorzien. Grote cactusdahlia’s kunnen wel een hoogte van twee meter bereiken.

Een mooie nazomerbloeier.
Lagerstroemia Nog zeer mooi bloeiend in de nazomer is de Lagerstroemia.( Lagerstroemia indica) Lagerstroemia’s bloeien in de nazomer, ze zijn te krijgen in diverse kleuren en de bloemen verschijnen in trossen. Door de milde winters zijn ze een verrijking voor elke tuin. Op een beschutte plaats kunnen ze de winters overleven en wanneer men ze in een kuip plant kan men ze plaatsen waar men zelf wil. Ze zijn gemakkelijk in onderhoud en vragen alleen voldoende water en zon. In kuip geplant kan de plant na een rigoureuze snoei ook in een donkere ruimte ondergebracht worden, want aan het einde van het seizoen verliest de plant haar bladeren nadat ze een mooie herfstkleur hebben gehad. Ze zijn te koop in elk goed geoutilleerd tuincentrum en men kan er jaren van genieten.
Week 35

Tuinliefhebbers.
Wist u dat tuinliefhebbers niet alleen ouder worden, maar ook steeds beter? Is dit een kreet uit de reclamewereld? Nee, want het succes van de tuinliefhebber met zijn tuin berust grotendeels op ervaring. Die ervaring krijgt men door datgene wat men in de loop der jaren in de tuin meemaakt. Immers, goede tuinlui zijn meestal ook mensen die goed kunnen kijken wat er in de tuin gebeurt. Bovendien beschikken ze over veel geduld in de omgang met planten. De planten groeien vaak niet zoals de tuinman dat van tevoren verwacht. Vaak is dan img ook het resultaat afwijkend van datgene wat men zich bij de aanschaf heeft voorgesteld. Elke tuin- en plantenliefhebber heeft geduld, ideeën en de nieuwsgierigheid om iets nieuws uit te proberen. Wie veel ervaring met planten heeft, heeft snel in de gaten of een plant het goed doet of kwijnt. Datzelfde geldt ook voor de landbouwer en de veeteler. Zij zien in een oogwenk hoe de vruchten ervoor staan of hoe het met het vee gesteld is. Zieke vruchten of ziek vee worden snel gezien. Een gepassioneerd tuinliefhebber heeft snel in de gaten hoe het met de planten gesteld is en kan daarop zijn maatregelen baseren.

Groeiende voeding.
Even weer terug naar de moestuin. Zo tegen het eind van augustus zijn er in de moestuin weer kale plekken ontstaan. Er is geoogst en omdat de herfst nadert en de temperaturen lager worden zijn er niet meer zoveel planten die het nu goed gaan doen. In de tijd dat mijn vader in de moestuin werkte werden die lege plekken opgevuld met groenbemesters. Vooral klaver was een goede plant om als groenbemester te dienen. Eigenlijk had klaver nog een tweede functie. Klaver werd gemaaid om als voer voor de konijnen te dienen. Het was uitstekend groenvoer. Maar in de grond deed de klaver nog een ander werk. De bladeren haalden stikstof uit de lucht en deze werd opgeslagen in de wortels. Aan de wortels verschenen na verloop van tijd kleine knolletjes. In het voorjaar werd de grond omgespit en de klaver werd in de grond gewerkt. Door de vertering kwam de stikstof vrij en deze werd opgenomen door de planten die in het voorjaar weer in de moestuin geplant werden. Deze groenbemesting is een goede manier om de vruchtbaarheid van de grond te verhogen. Doordat de groene delen in de grond gewerkt werden en de in de grond levende organismen met de vertering bezig waren werd de grond ook nog losser. Niet alleen klaver werd als groenbemester gebruikt, ook lupinen, koolzaad en koren konden die functie vervullen. Een nog bijkomend voordeel is dat op de ingezaaide grond geen onkruid kon groeien en daardoor had men in het voorjaar geen of weinig last van onkruiden.

Voor volgend jaar.
In de laatste week van augustus zijn de temperaturen nog ideaal voor het stekken van planten. Vooral veel kuipplanten zijn op deze manier te vermeerderen. Voor de tuinliefhebbers met een kas is het mogelijk nu die planten te vermeerderen die men mooi vindt. De temperatuur is nog voldoende om de planten wortels te laten vormen. In zaai- en stekgrond is dat goed mogelijk, maar niet in gewone potgrond. Daar zit teveel voeding in en daardoor wortelen de stekken niet. Na enkele weken kunnen de gewortelde stekken opgepot worden en maken ze voldoende wortels om de koude winterperiode door te komen. In de eerste week van september kan dat ook nog prima met fuchsiastekken. Ook zij hebben na enkele weken wortels om opgepot te worden. Met een goed wortelgestel overleven ze de winter beter dan met een zwak wortelgestel. Zorg ervoor dat de stekken niet in het directe zonlicht staan, want dan verdrogen ze snel.

img

Gaten in de bladeren van de brugmansia.
Elke zomer zijn ze er weer: de gaten in de bladeren van de brugmansia. Veel gaten worden veroorzaakt door rupsen en in een vroeg stadium vreten zelfs slakken aan de bladeren. Toch worden de gaten midden in de bladeren veroorzaakt door een ander diertje namelijk de bladwants. In het midden van de bladeren verschijnen de gaten en het is alsof ze elke dag groter worden. De bladwants is zo’n vijf tot zeven millimeter groot en is vooral ’s nachts actief. Wanneer men de wants wil vangen moet men er ’s morgens vroeg bij zijn, want dan zijn de beestjes nog traag. Men kan ze vangen met de hand, maar dat is niet aan te raden. Ze scheiden wanneer ze zich bedreigd voelen een stinkende stof uit die lang op de hand aanwezig blijft. Het beste kan men ze van de struik afschudden of wegnemen met een papier en ze daarna vernietigen.

img

Waarschuwing.
Houd de fuchsia’s, de camellia’s en vele andere al of niet in een kuip staande planten in de gaten, want de larven van de taxuskever zijn weer actief.


Week 34

Een natuurlijke afscheiding.
Wie geen houten schutting als erfafscheiding met het perceel van de buren wil hebben kan kiezen voor een Thuja-haag. Na enkele jaren biedt de haag een uitstekende dichte muur van groen en voorkomt elke inkijk in de eigen tuin. Bovendien beschut die groene haag de tuin ook nog voor koude winden en voorkomt zo dat planten stress ondervinden of snel omwaaien. Bovendien is een dichte haag een mooie verstopplaats voor vogels. Bij het snoeien van de hagen moet men oppassen niet in het oude, bruine hout te snijden, want dan lopen de takken niet meer uit. Voor een mooi haag is de opbouw ook belangrijk. Aan de basis moet de haag breder zijn dan bovenin. De zijwanden lopen dus taps naar boven. Op deze manier krijgen alle delen van de haag genoeg licht om zich ver te ontwikkelen. img

De eerste verschijnselen van de herfst.
In mijn balkonbakken zijn reeds de eerste planten uitgevallen en verwijderd. Niet alle planten zijn in staat een hele zomer in optimale conditie te zijn en tot ver in de herfst te bloeien. Toch maak ik me geen zorgen over eventuele lege plaatsen in de bakken, want er zijn nu reeds planten die de plaats kunnen innemen. Heideplanten, mooie grassoorten en planten met bonte bladeren kunnen lege plaatsen opvullen. Wanneer men regelmatig uitgevallen planten vervangt turnt men de bakken met zomerbloeiers langzaam om in bakken met herfstbloeiers. Datzelfde gebeurt ook met de tuin. Ook daar worden de zomerbloeiers langzaam vervangen door herfstbloeiers zoals violen en primula’s.

Kuipplanten voorbereiden op de winter.
augustus. De scheuten van de planten moeten afharden, zodat ze de ongunstige omstandigheden in de winterberging kunnen doorstaan. Een krachtige groei is nu niet meer gewenst. Veel planten hebben hun energie in de groei en bloei gestoken en beginnen langzaam zich voor te bereiden op de winter. Sommige kuipplanten, zoals fuchsia’s en brugmansia’s bloeien nog, maar ook de bloemen worden steviger en kleiner. Ook wordt de behoefte aan water langzaam minder. Er vindt minder verdamping plaats en dat betekent weer dat men moet oppassen dat men de wortelkluit niet kletsnat wordt. Een te veel aan water en een te kort aan water hoeft niet direct deze herfst nog gevolgen te hebben, maar de gevolgen kunnen zichtbaar worden aan het einde van de winter.

Bloemenpracht uit bollen.
imgNog even en dan begint het planten van de bollen weer. Vanaf de maand september kunnen veel bloembollen de grond in. imgToch gaan eerst nog de bollen van de voorjaarsbloeiers de grond in en dat kan reeds vanaf nu gebeuren. Herfsttijloos, herfstkrokus, lelie, iris en madonnalelie kunnen al gauw geplant worden. Herfst-tij-loos is de naam en betekent dat deze droogbloeier geen herfsttij kent. Deze plant is geschikt voor verwildering en zal al gauw een grotere pol vormen.
De composthoop niet vergeten.
Ook wanneer het in augustus nog warm is moet men aandacht besteden aan de composthoop. De composthoop moet zeker twee keer per jaar omgezet worden om een optimale vertering te krijgen. Bij dat omzetten gaat het zijgedeelte nu in de hoop en komt het onderste gedeelte boven te liggen. In de herfst worden veel planten gesnoeid en komt er weer veel op de composthoop terecht en daarom is het belangrijk dat de composthoop voor die tijd omgezet wordt. Heeft men de composthoop goed verzorgd dan is in september een gedeelte van de compost rijp en kan dat gedeelte in de tuin gebruikt worden. De nog jonge compost kan gedurende de winter nog verder verteren en zo een bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid van de grond. In het voor jaar, wanneer de planten weer beginnen te groeien hebben ze de voedingsstoffen ter beschikking.
Week 33

img

Planten voor de winter in de moestuin.
Even een uitstapje naar de moestuin. Dan denk ik even weer terug aan de moestuin van mijn ouders. In deze tijd van het jaar werden wintergroenten als prei, boerenkool en spruitjes geplant. Er werden geen planten gekocht. Nee, ze werden eerder in het seizoen keurig in rijtjes gezaaid en meestal was dat zoveel dat menige buurman ook van planten werd voorzien. In november konden de planten dan geoogst worden. Alle drie de soorten verdragen vorst en van de koolsoorten werd beweerd dat ze beter smaakten wanneer het een paar graden gevroren had. Ook in winterse omstandigheden zoals vorst en sneeuw kon geoogst worden al had mijn vader wel wat voorbereiding getroffen om prei te kunnen oogsten. Op het moment dat vorst voorspeld werd stak hij de riek in de grond bij de preistengels en tilde de grond een beetje op. Wanneer het dan gevroren had kon men de preistengels toch gemakkelijk uit de grond trekken.

Richting herfst.
De hete dagen lijken voorbij te zijn en het weer is weer teruggekeerd naar normale temperaturen. De droogte is, ondanks de regen nog niet voorbij, maar laten we hopen dat dat weer snel hersteld wordt. De dagen zijn toch reeds korter geworden en dat merken de planten ook. De nachten zullen ook wat frisser verlopen. De kortere dagen en de koudere nachten worden ook waargenomen door de planten en zij beginnen zich langzaam voor te bereiden op de winter. Langzaam beginnen de bomen belangrijke voedingsstoffen en hun bladgroen uit de bladeren te halen om deze in de richting van de wortels te sturen. In de wortels worden de voedingsstoffen bewaard gedurende de winter en na de winter zijn deze stoffen weer present om de planten op te peppen. Ook naaldbomen volgen dit proces, maar omdat de naaldbomen hun naalden niet allemaal laten vallen is dat proces voor ons niet te zien. Omdat planten zich op de herfst voorbereiden is het niet raadzaam om in augustus nog extra voedingsstoffen aan de planten te geven. De door de voeding ontstane groei zal te zwak zijn met als gevolg dat de planten de winter slecht overleven. Dat geldt zeker voor de fuchsia’s en kuipplanten die de winter in ongunstige omstandigheden moeten doorbrengen.

img

Plotseling veel groener.
Volgens een boerenwijsheid volgt op fikse onweersbuien in augustus een koude winter. Na de onweersbuien in week 32 was het alsof de planten herleefden. Het leek alsof ze plotseling weer groener waren. Niet verwonderlijk, want in de voorbije manden zonder regen heeft zich heel wat stof opgehoopt on de bladeren en dat is er na een regenbui vanaf gewassen. Toch is er nog meer aan de hand wanneer het bliksemt. Door de bliksem komt er stikstof vrij in de ruimte en deze stikstof kunnen de planten opnemen. Stikstof is een van de belangrijke voedingsstoffen van de planten. Een onweersbui met bliksem is dus een verademing voor de planten, want de extra voedingsstof is meegenomen.

Vanuit het perspectief van de dieren.
Voor veel dieren zijn de meeste tuinen te zeer geordend. Belangrijk voor veel dieren is een plaatsje in de tuin waar ze zich kunnen verstoppen. Dat plaatsje is te bereiken door niet alles netjes op te ruimen. Een hoek in de tuin waar potten opgeslagen zijn of haardhout opgeslagen is voor de winter of bladhopen in een verlaten hoek of takken van bomen die gestapeld zijn ter afrastering zijn plaatsen in de tuin waar veel dieren zich in kunnen verstoppen en zelfs de winter door kunnen brengen. Dus wie niet alles tot in de puntjes wegveegt in de tuin doet egel en co een plezier. In onze cultuurtuinen met de vele tegelvlaktes is nog maar weinig plaats voor dieren en toch zijn dieren in de tuin ook nuttig. Denk maar eens aan de egel die op jacht gaat naar naaktslakken. De dieren die zich in onze tuinen kunnen verstoppen doen in het algemeen weinig schade aan onze planten. In tegendeel, heel veel dieren helpen de tuinliefhebber bij het beperken van het ontstaan van plagen.


Week 32

Meeldauw.
Ondanks de droogte verschenen er in het gazon ontkiemde eikenzaden. De bladeren waren echter al snel bezet met een witachtig poeder. Dat deed me denken aan de Floxen die vroeger in de bloementuin van mijn vader stonden. Hij was een groot liefhebber van deze plant, maar elk jaar weer volgde de teleurstelling: meeldauw. Vooral in augustus, wanneer het in de border erg droog was. Dat in combinatie met de hitte deed al snel meeldauw verschijnen. Floxen zijn zeer attractieve planten. Ze bloeien zeer rijk, maar vragen ook een goede verzorging. En daar ligt in deze zomer ook het probleem. Wil men de kans op meeldauw beperken dan moet de Flox geplant worden op een vochtige plaats en dan zelfs is het regelmatig water geven in deze hete zomer niet voldoende om meeldauw te voorkomen. Zelfs meeldauwresistente soorten hebben in deze zeer ongunstige omstandigheden een probleem. Belangrijk is dat men vanaf het begin van de groei zorgt voor stevige planten en daar past stikstof niet bij. Die zorgt alleen maar voor groei van slappe planten. Wel kan men de planten regelmatig behandelen met spuitzwavel, een fungicide dat niet schadelijk is voor de omgeving. Aangetaste bladeren en bloemen moet men verwijderen om snellere uitbreiding te voorkomen. (niet op de composthoop!)

img

Verjongen:
In het algemeen zijn bellenplanten ijzersterk en ze bloeien maandenlang. Toch is deze zomer daarop een uitzondering. Door de felle zon en de aanhoudend hoge temperaturen lijden de planten ontzettend. Fuchsia’s zijn geen zonaanbidders. Ze houden ook niet van de hoge temperaturen. Probleem daarbij is het water geven. Te weinig water is niet goed, maar te veel water kan funest zijn. De grond verzuurt dan en de wortels rotten weg. De plant laat dat zien door het constant slap hangen van de bladeren, die aanvankelijk groen blijven. Toch sterft de plant af. Van deze plant kan men geen stekken meer nemen. Veel fuchsia’s zijn nu door de bloei heen. Erg vroeg dit jaar, maar ernstiger is het feit dat de scheuten erg stug en stijf zijn. Om er voor te zorgen dat men straks voldoende stekken heeft moet men nu reageren. Dat kan door enkele scheuten nu in te korten, bij voorkeur aan de achterkant want dan valt het niet op. Na enkele weken hebben de scheuten nieuwe uitlopers gevormd en deze kan men stekken. Wanneer men begin september stekt kan men de jonge planten in oktober reeds verpotten. Ze ontwikkelen dan voldoende wortels om de winter door te komen.

Nog even wachten.
Augustus is de maand dat men de kuipplanten kan stekken. Toch deze maand maar even uitstellen, want stekken wortelen niet bij zulke hoge temperaturen. De ideale temperatuur voor de meeste planten ligt rond 20°C, maar er zijn ook planten die een hogere temperatuur vragen. Makkelijke wortelaars zijn fuchsia’s en pelargoniums. Bij de pelargoniumstekken moeten de kleine steunblaadjes ook verwijderd worden, want wanneer ze blijven zitten verhoogt dat de kans op wortelrot. Diverse kuipplanten kunnen nu (wanneer het weer weer normaal is) gestekt worden.

img

Volgens de weersverwachtingen, opgesteld op maandag 6 augustus,img krijgen we op het einde van deze week de lang verwachte, hoognodige regen. Hopelijk is dat zo en wordt het water tekort aangevuld zodat de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Na deze lange, hete zomer verlangen de planten, evenals de mensen naar gewone klimatologische omstandigheden. In deze laatste zomermaand moeten ook de planten zich kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dat betekent dat er voor de kuipplanten en ook voor de planten in de volle grond een laatste bemesting kan worden uitgevoerd. Om de planten sterk en stevig te maken is dat een meststof met een laag stikstofgehalte en een hoog kaliumgehalte. Om bijvoorbeeld rozen sterk te maken voor de volgende winter geeft men in augustus nog een keer patentkali.

Agapanthustip.
In 2012 was een van de deelnemers aan de jubileumshow van de VFKL de heer Martin Pflaum uit Dormagen. Met zijn vele soorten Agapanthussen leverde hij een kleurige bijdrage aan deze jubileumshow. Over de verzorging leerde hij de volgende regel over het water geven tijdens de vier seizoenen: “Giet de planten van boven en wel in het voorjaar flink, in de zomer matig, in de herfst weinig en in de winter niet”.
Week 31

img

Door de ongunstige weersomstandigheden nog even wachten.
Na jaren op dezelfde plaats gestaan te hebben vermindert de bloei van winterharde, meerjarige planten. Vroegbloeiende heesters als Iris en eendaglelies gaan minder bloeien naarmate ze langer op dezelfde plaats staan. De reden is dat de pol steeds groter wordt en de hoeveelheid voedsel die ter beschikking staat steeds kleiner wordt. Planten die niet meer voldoende bloemen leveren kunnen nu ( dit jaar nog even wachten door de droogte) uitgegraven, gedeeld en verplant worden. imgOm wortelrot te voorkomen is het verstandig de plantendelen even boven de grond te laten liggen, zodat de snijwonden wat kunnen opdrogen. Door de snijwonden te laten drogen voorkomt men rotting. De verschillende delen kunnen dan weer geplant worden en een beetje compost in het plantgat zorgt voor sterke planten. Om een beter contact te krijgen met de grond moeten de planten aangewaterd worden.Een tweede leven.
Wanneer de bloei van de lavendel naar zijn einde gaat is het tijd om de planten terg te knippen. Slechts wanneer de planten regelmatig geknipt worden blijven de planten compact en zullen er het volgende jaar weer veel bloemen verschijnen. Dat knippen van de planten kan met een snoeischaar, maar ook met een heggenschaar gebeuren. Lavendel kan men ver terugknippen, maar nooit tot in het oude gedeelte. Daar loopt de plant slecht of niet meer uit. Uit het snoeimateriaal kan men een hoeveelheid bloemen knippen en deze een tweede leven geven. De bloemen knipt men van de stelen, bindt men samen en laat men onderste boven op een droge plaats drogen. Eenmaal gedroogd kunnen ze in huis worden opgehangen en daar een heerlijke geur verspreiden. Ook kan men de bloemen van de stelen rispen en deze laten drogen. Na droging doet men ze in een zakje en legt dit in de kast met kleding.

Regelmatig bijvullen .
Mensen die een vijver in hun tuin hebben zullen merken aan de waterstand dat de zomer heet en lang is en dat er veel verdamping plaats vindt. De waterhoogte in de vijver daalt bij de hete dagen zeer snel. Voor de drijvende waterplanten is dat geen probleem. Zij stijgen en dalen mee met de hoogte van het water. Moerasplanten aan de rand van de vijver hebben het moeilijker met een te lage waterstand en voor hen moet men de vijver regelmatig bijvullen. Als ze in een droge gedeelte komen te staan zullen ze niet lang leven. In het warme weer groeien zeer goed algen. Deze algen moet men uit de vijver halen en op de composthoop gooien. Wanneer men vissen in de vijver heeft moet de zuurstofpomp goed werken, want warm water wordt zuurstofarm en daardoor hebben de vissen ademproblemen.

Een uitdaging.
Wie nog buxusplanten in de tuin heeft staan kan nu reeds (maar het moet eerst regenen) jonge stekken nemen. Daartoe neemt men jonge plantendelen van ongeveer tien tot vijftien centimeter. Het onderste een derde gedeelte ontdoet men van de bladeren en de stekken steekt men in vochtige grond op een schaduwrijke plaats. Het kan wel even duren voordat de stekken wortels hebben, maar het geduld wordt dan ook beloond en men kan eventueel ontstane kale plekken weer opvullen met zelf gestekte planten. Mijn buxusplanten worden begin mei gesnoeid en dan reeds worden stekken genomen en op een schaduwrijke plaats in de grond gestopt. Eventuele uitval kan ik weer opvullen met zelf gekweekte planten.

img

De hoornaar.
Nu het hoogzomer is zal ook weer de hoornaar in de tuin te vinden zijn. Dit wespachtige diertje valt op door zijn roodbruine kop en middenlijf. Wespen zijn in Nederland talrijker in aantal, maar de verschijning van de hoornaar is geen zeldzaamheid. In de tuin is het dier een goede hulp bij het vernietigen van plaaginsecten. Vooral luizen staan op het menu. De hoornaar kan men, wanneer men niet allergisch is voor een steek, in de tuin zijn gang laten gaan. Wanneer er regelmatig echter kleine kinderen in de tuin spelen is het verstandig de hoornaar te verjagen. Ook een nestbouw in de buurt van het huis moet tegen gegaan worden. Dat is het werk van deskundigen en dat moet men vooral niet zelf proberen, ook al is de hoornaar minder agressief dan de wesp. De hoornaar is een onderdeel van de natuurlijke kringloop, net zoals de vogels en de planten in de tuin.CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2018 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.