VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Fuchsia-Tips

Fuchsia's in januari

imgBuiten is het koud en nat. De fuchsia’s zijn gesnoeid en staan of hangen in de winterberging. Omdat ze geen bladeren meer hebben staan de stammen in het donkere tuinhuisje. De hangers bevinden zich in de kas. De temperatuur moet boven de vorstgrens blijven. Dat betekent dat ze vorstvrij overwinteren en alleen wanneer er nachtvorst gemeld wordt gaan de kachels aan.

Op dit tijdstip van het jaar is het verleidelijk om achterover in de luie stoel te zitten en te denken dat alles wel goed zal gaan. Laat u niet in slaap sussen door dit valse gevoel van veiligheid want al staan ze in de winterberging, ze vragen toch de nodige aandacht. img Als echte liefhebber moet regelmatig controle plaats vinden. Januari is een gevaarlijke maand voor de fuchsia’s in de winterberging. De wortelkluiten mogen niet uitdrogen en soms is het noodzakelijk om ook in de winterberging wat water te geven, zodat de wortels in leven blijven. Wanneer men tegen het eind van de maand graag wat jonge stekken heeft zal men de temperatuur in de kas moeten verhogen om de planten tot groei te dwingen. Al vroeg kan men dan stekken nemen, maar dat kan alleen wanneer men beschikt over een verwarmde stekbak (of andere ruimte). De in oktober/november opgepotte herfststekken moeten lichtjes aan de groei blijven. img Te veel warmte met te weinig licht geeft geen mooie planten. Bij een temperatuur van 7 à 8°C zullen de planten licht doorgroeien. In deze periode hebben de planten geen behoefte aan voeding, ook al zien de bladeren een beetje bleekjes. Controleer de jonge planten regelmatig op de aanwezigheid van plagen en ziektes. Bedenk altijd dat men, wanneer de groeicondities voor de planten verbeterd zijn, deze ook verbeterd zijn voor plagen en ziektes en dat plaagdieren en schimmels gemakkelijker groter in aantal worden.

Mocht een insectenplaag of schimmelziekte optreden dan kan men deze met gepaste middelen bestrijden, maar men moet er altijd voor zorgen dat de planten droog de nacht ingaan. Verwijder steeds vergeelde, dode en afgevallen bladeren. Een dood blad dat op een stengel ligt kan ervoor zorgen dat t.g.v. botrytis de gehele scheut afsterft. imgIn januari zijn beslist een aantal zonnige dagen. Buiten is het koud, maar doordat de zon door het glas valt stijgt de temperatuur in de kas. De kasdeur en de ventilatieramen moeten nu open gezet worden, want door een goede ventilatie wordt vaak botrytis voorkomen, maar…..vergeet niet ’s avonds alles weer dicht te doen, zodat de temperatuur niet dramatisch daalt. Controleer ook af en toe de winterharde fuchsia’s die in de tuin in de volle grond staan. Door stormachtig weer kan de winterafdekking weggewaaid zijn. Mocht dat het geval zijn dan moeten ze opnieuw afgedekt worden en dat kan met bladeren en dennentakken. Niet met noppenfolie of andere plastic. De temperatuur stijgt eronder en er ontstaat broei en dat is niet goed voor de planten. Januari kent ook vele slechte, koude dagen. Op die dagen kan men plannen maken voor het volgende seizoen. Welke materialen ontbreken, welke voeding heb ik nog nodig, hoeveel potgrond moet ik kopen? Gebruik deze slechte dagen om, gezeten in een luie stoel bij de warme kachel, eens door de tuinbladen te bladeren om nieuwe ideeën op te doen. img Op een zonnige, frisse dag kan men gebruikte potten schoonmaken, zodat ze weer meteen te gebruiken zijn als men gaat oppotten of verpotten. Ook kan men op internet sites van kwekers bekijken en eventueel catalogussen aanvragen. Daaruit kan men dan die cultivars opschrijven die men graag heeft. Men kan ze via internet bestellen, maar ook direct bij de kweker kopen als de vereniging in maart op stekkenjacht gaat. Voordeel is dat men meteen op zoek kan gaan naar een vervanger wanneer een gewenste plant niet aanwezig is. Kijk, dat is nu weer het voordeel wanneer men lid is van een vereniging.



CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2024 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.