VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Tuin Tipsimg


We hebben er lang op moeten wachten, maar op het moment dat ik dit schrijf vriest het buiten -4°C. De komende nacht wordt er matige vorst verwacht. Dat heeft me doen besluiten de laatste, niet winterharde planten naar de winterberging te brengen. Niet omdat de planten meteen zouden bevriezen, maar omdat de mogelijkheid bestaat dat ze uitdrogen. Het zijn wintergroene planten en omdat ze bladeren hebben moeten ze kunnen ademen. Dat kan niet wanneer ze in een kuip staan de wortelkluit een ijsklomp is geworden. Tracycarpus fortunei, camellia, Chaemerops nobilis, Arbutus unedo, liguster, cordyline, Acca sellowiana, oleander, laurier, vlinderstruik, winterjasmijn Fatsia en Schyzostillis zijn naar een vorstvrije plaats gebracht. Deze plaats is niet ideaal omdat het er niet helder licht is, maar enkele dagen kunnen deze plaatsen in minder gunstige omstandigheden doorbrengen. Zo gauw de vorst voorbij is gaan ze weer naar buiten.

De eerste camellia’s bloeiden reeds, maar door de vorst zijn de bloemen bruin geworden. De struik in de volle grond kan wel vorst verdragen, maar de bloemen bevriezen zeer snel. Omdat diverse camellia’s in pot in de grond ingegraven zijn heb ik de wortelkluit afgedekt met een laag bladeren. Daar blijft lucht tussen zitten en lucht isoleert. De wortelkluit zal niet zo snel bevriezen. Met behulp van vliesddoek kan men de camellia’s beschermen tegen de uitdrogende wind en de zonnestralen.

imgWanneer ik ’s morgens in de tuin kom hangen de Helleborussen met de gebogen koppen bijna op de grond. Voor deze planten is het bevriezen geen probleem. De plant trekt vocht uit de stelen en bladeren om te voorkomen dat cellen kapot vriezen. Wanneer de temperatuur weer boven de 0°C komt neemt de sapstroom weer haar normale loop. Datzelfde geldt ook voor de winterviolen. Tijdens de vorsttemperaturen hangen ze er verlept bij, maar wanneer de temperatuur boven de nul graden komt begint het herstel.

Ik heb dan wel planten uit de tuin moeten halen, maar het lopen over het bevroren gras heb ik angstvallig vermeden. Bij het lopen over bevroren gras breken de grashalmen en deze herstellen niet meer. Dat geeft bruine voetstappen in het gazon en daarom moet het lopen over bevroren gras vermeden worden.

Tijdens de vorstperiode kan men de tuin het best met rust laten en zich concentreren op andere werkzaamheden of het maken van een mooie wandeling. Op zondag 20 januari scheen de zon en konden we genieten van een mooie winterdag. Een dag om in te lijsten, ook al was het koud. De zon en de geringe aanwezigheid wind maakten deze dag tot een gouden winterdag.


CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2019 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.