VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Nieuws

img

Koninklijke onderscheiding voor Hub Stoffels


Tijdens de ledenvergadering op 16 juli ontving Hub Stoffels uit handen van burgemeester Houben de onderscheiding en mag hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hub krijgt deze onderscheiding vanwege zijn uitgebreide inzet voor onze vereniging in de afgelopen 30 jaar.

img

Ledenvergadering

Beste tuinliefhebbers
Hopelijk ben je de voorbije weken goed doorgekomen. Het is een hele tijd stil geweest wat de vereniging betreft. Natuurlijk was het fijn om tussendoor CultiVaria van april te ontvangen. Het coronavirus heeft ons echter zijn wil opgelegd, maar we proberen langzaam weer over te gaan naar wat normalere tijden, al zal het misschien nooit meer worden zoals het was.

Na overleg met Tom Keulen wil het bestuur de ledenvergadering van donderdag 16 juli door laten gaan, maar dan wel duidelijk onder de voorwaarden die het RIVM stelt. Dat betekent dat de ruimte in de zaal zo ingedeeld wordt dat die 1,5 meter gehandhaafd kan worden. Om dat voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk dat we weten hoeveel mensen de ledenbijeenkomst zullen bezoeken. We willen vooraf weten wie er naar de bijeenkomst komt. Daarvoor is het nodig dat men zich van tevoren aanmeldt. Koppels zijn natuurlijk ook welkom. Zij mogen aan een tafel zitten. Wanneer men alleen komt krijgt men een tafel toegewezen. Leden die zich niet aangemeld hebben kunnen alleen toegelaten worden als er bij aanvang van de bijeenkomst nog tafels vrij zijn. Is dat niet het geval, dan zal de toegang geweigerd moeten worden. We willen de zaaleigenaar geen risico op een boete laten lopen.

Belangrijk:

Aanmelden via de mail kan tot en met vrijdag 3 juli.

Het mailadres is: [email protected]

img

In de tweede week van juli ontvangen de leden die zich aangemeld hebben een bericht via mail of de bijeenkomst wel of niet doorgaat. Gaat de bijeenkomst door, dan zal in het mailbericht ook de agenda van de bijeenkomst staan.
imgWe hopen natuurlijk dat veel leden de bijeenkomst zullen bezoeken, zodat we een beetje bij kunnen kletsen over wat ons in de vereniging bindt: de tuin en de planten.

Leden die geen internet hebben zullen telefonisch benaderd worden door de secretaresse. Zij zullen ook weer benaderd worden wanneer een besluit is genomen over het al of niet doorgaan.

Het bestuur hoopt dat de omstandigheden het organiseren van een bijeenkomst mogelijk maken. Mocht dat het geval zijn dan hopen we je op 16 juli weer te mogen begroeten.


Met vriendelijke groet

Het bestuur.

imgEnkele opmerkingen:
Tom Keulen heeft medegedeeld dat er diverse maatregelen genomen zijn. Zo is er een aparte in- en uitgang zodat mensen elkaar niet tegenkomen. De mensen die in het café zijn hoeven we niet te ontmoeten, op diverse plaatsen kan men de handen ontsmetten zowel bij binnenkomst als na wc-bezoek, de toiletten achter de zaal kunnen gebruikt worden, er is voldoende ventilatie, en de bediening moet geen klachten hebben.
Bloemstuk Kerst 2019.

img

Voor deze Kerst maken we een mooi, ovaal festoen om aan de deur te hangen of om op de tafel te leggen. Een mooie strik werkt het geheel af.

De benodigde materialen zijn:

imgEen bamboestok of andere stok van ongeveer 50/ 60 centimeter lang.
Wanneer het lukt kun je hier een schroefoogje in draaien om de festoen op te hangen, maar je kunt ook een lusje van wikkeldraad maken.

imgEen klosje wikkeldraad, satéprikkers, wat bloemendraad en eventueel een lijmpistool.


imgDan verschillende soorten groen: Je kunt kiezen uit Jeneverbes, Boerenkooltje, Chamaecyparistakjes, Thuja, Nobilisgroen, Hebe, Skimmia, Eucalyptus, Portugese laurierkers enz. enz. Kortom wat je maar vinden kan en redelijk fijn is, dus niet te grote takken (lengte ongeveer tussen 15 en 20 cm) Liefst 4 of 5 verschillende soorten groen.

imgVoor verdere aanvulling rozenbottels, appeltjes, kleine dennenappeltjes of kerstballetjes of ander sierspul.

imgVerder een vuilniszak voor op de tafel en voor de rommel.


imgMooi lint of een grote strik in bijpassende kleur.En natuurlijk een mes, snoeischaar en draadtang.


Mensen kunnen zich alsnog opgeven en wel via [email protected]

Maandag 16 december om 19.00 uur bij Tom Keulen, Schoolstraat 3 te Klimmen.


img

Planten feestavond.

Na de feestavond van 23 november j.l. heeft een aantal mensen planten mee naar huis genomen. Deze waren geschonken door Gerard Stals en de potten waren voorzien van een nummer. Dat nummer correspondeert met een lijst die boven de planten hing, maar omdat het overschrijven nogal veel tijd in beslag zou nemen heb ik beloofd de nummers met de naam op de site te zetten. img
Nummer 1. Dat is een "Bougainville glabra" Dit is een plant die in de zomer uitbundig bloeit in de volle zon. Daarbij is een grote behoefte aan water en voeding. In de winter moet de plant naar binnen en kan dan vorstvrij overwinteren.imgNummer 2: "Iresine herbstii “Purple Lady” Deze plant heeft prachtige paarse bladeren en goed zichtbare aderen ze wordt veel gebruikt in tuinen om contrast aan te geven. De plant is niet winterhard en kan in de huiskamer geplaatst worden. De aarde mag dan niet uitdrogen.imgNummer 3: "Iresine herbstii “Brillantissima” Heeft een lichte plek nodig en niet de felle zon. Ook van deze plant mag de grond niet uitdrogen. Is niet winterhard en moet in dan naar binnen bij een temperatuur van ongeveer 15°C.Nummer 4: "Pilea microphylla: Het loof van deze plant lijkt op een varen en de bloei is onopvallend. Verlangt een matig vochtige grond uit de felle middagzon. Groeit graag in een vochtige omgeving., zeker wanneer de plant in de winter in de huiskamer staat. Is bladhoudend.Nummer 5: "Cryptomeria japonica “Cristata”. Een snel groeiende struik met heldergroene bladeren met aan het uiteinde van de takken een hanenkam. Blijft ook in de winter groen en is winterhard.


Wie durft de uitdaging aan???

Wedstrijdplanten (foto's)

Tijdens de ledenbijeenkomst van 14 februari ontving elk lid een bakje met zeven goed gewortelde stekken. De bedoeling is dat alle ontvangers met deze stekken aan de slag gaan. Gedurende de zomerperiode moet men de planten opkweken en tijdens de ledenbijeenkomst van juli worden de inmiddels grote planten tentoongesteld.

Iedereen kan zijn eigen fantasie de loop laten. Degene die de leukste combinatie maakt met een vijftal planten verdient bij de beoordeling vijf stemmen extra. Bij een combinatie met vierplanten zijn dat vier stemmen enz.
Degene die een solitaire plant meebrengt ter beoordeling ontvangt geen punt extra, maar kan wel door de publieksjury beoordeeld worden.

De resultaten van de verzorging worden beoordeeld door de publieksjury.
Elke aanwezig lid kan drie stemmen uitbrengen op de aanwezige planten en degene die de meeste stemmen heeft gekregen is de winnaar. Zo zijn er drie prijzen, dus drie cadeaubonnen te vergeven.

Omdat er geen kaartjes in de uitgebeelde bakjes zaten hebben we de planten met foto op de website gezet en tevens is er een korte beschrijving toegevoegd.

img


Pelargonium "Candy Flower" Dark Red
Een geweldige bloeier met gelobde bladeren en in de zomer bloemen in trossen. Ze houdt van een zonnige standplaats en een goed gedraineerde grond. De potmaat moet niet te groot zijn en omdat er weinig grond nodig is kan men ze goed met andere planten combineren.


Jollies Nancy is een fuchsia met kleine bloemen. Het is een opgaande groeier, die maximaal 45 centimeter hoog wordt. Bovendien is het een compacte groeier, maar deze draagt heel veel bloemen.

img

img


“Ville de Dresden”.
Dit is een donkerbladige hangpelargonium met heel veel witte bloemen, die, naarmate het kouder wordt, iets rozig kleuren. Het is een plant voor de zon tot halfschaduw en ze vraagt ook in het groeiseizoen weinig water. Af en toe voeding maakt de plant mooier. Een viertal planten in een hangpot van 25 centimeter doorsnede wordt een eye-catcher.
Deze plant is goed over te houden in de winter. Droog wegzetten en weinig water geven. Vorstvrij is voldoende.


Impatiens Sun Harmony “Magenta” behoort tot de groep van de Nieuw Guinea impatiens en heeft vrij grote rode bloemen en een compacte groei. Dit is een van de Vlijtige Liesjes die in de schaduw en in de zon geplant kan worden. De mooie rode bloemen steken af tegen de donker groene bladeren. Ze is zeer geschikt als perkplant, maar kan ook met planten in een pot gecombineerd worden. Let er wel op dat de gecombineerde planten dezelfde hoeveelheid water lusten. Door zijn compacte groei is ze uitstekend geschikt als opvulling in combinatie met andere planten. Kan echter niet tegen een constant natte wortelkluit en tegen het van boven water geven door het midden van de plant.

img

img


Hydrangea macrophylla
De boerenhortensia heeft zijn naam te danken aan het feit dat de plant veel voorkwam op boerenerven. De plant houdt van vocht en het is geen wonder dat planten die op een vochtige plaats staan het goed doen. Hier zijn de bloemen groter dan op drogere plekken.
De uitgedeelde soort is een macrophylla en de eerste bloemen zijn roze. M.b.v. aluin (ijzersulfaat) zijn de bloemen naar blauw te verkleuren.
Het liefst staat de plant in de halfschaduw.


Fuchsia La Campanella is een hanger en de scheuten waaraan de bellen hangen kunnen wel 40 centimeter lang zijn. De bloemen zijn roodpaars en de bloeitijd is van juni tot en met oktober. La Campanella kan wel wat zon verdragen, maar geeft de voorkeur aan de halfschaduw.
Het regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemen bevordert de doorgroei en om de doorgroei te waarborgen heeft de plant ook regelmatig voeding nodig.

img

img


Omar Giant.
Tot slot de plant waarmee de liefhebber de meeste moeite zal hebben en we zijn dan ook benieuwd wie er in slaagt een mooie plant te kweken.


Deze plant is uitstekend geschikt als hangplant. De dubbele, grote bloemen zorgen ervoor dat de scheuten spontaan naar beneden buigen. Ze geeft de voorkeur aan een plaats in de schaduw/halfschaduw en houdt van een vochtige, goed doorlatende grond. De ervaring van de meeste bezitters is dat het toch een gevoelige plant is.img

CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2021 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.