VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Nieuws

img




img

Zaterdag 7 augustus werden in Einighausen weer de oude ambachten onder de aandacht gebracht.
Als onderdeel van dat gebeuren showt de VFKL een aantal kuipplanten en fuchsia’s op het erf van de familie Kurvers.
Om dat mogelijk te maken wordt op de binnenplaats van de oude, maar mooi gerestaureerde boerderij een pergola gebouwd. (Foto 1) Dat gebeurde door een aantal vrijwilligers van de vereniging op zaterdagmorgen. Vanaf 9.00 uur werd er gebouwd en om 11.00 uur was het werk klaar.












imgOp zondagmorgen waren weer vrijwilligers present en werden in Limbricht uit een tuin diverse planten gehaald. Hiermee werd het erf aangekleed en het resultaat is te zien op foto 2. Vanaf 12.00 uur waren er steeds bezoekers op het erf. Zo druk hebben we het nog nooit gehad. De grote belangstelling leidde ertoe dat veel CultiVaria’s en 250 fuchsiaplantjes snel op waren. Heel veel bezoekers overlaadden ons met complimenten en keken vol bewondering naar de geshowde planten. Aan alles komt een einde en zo ook aan deze zeer geslaagde deelname aan de Oude Ambachten. Alles viel dit weekend positief uit. Het weer, het aangeklede erf, het aantal bezoekers en niet te vergeten de aanmelding van vier nieuwe leden.

Om 17.45 uur werd begonnen met het opruimen. Eerst waren de planten aan de beurt./ deze werden teruggebracht naar Limbricht. De pergola werd afgebroken en de materialen werden weer opgeborgen op de zolder van de schuur. Als laatste werd het reclamebord gedemonteerd (foto 3) en opgeruimd en was het erf weer als vanouds.

De organisatie van een dergelijk evenement kan alleen maar slagen wanneer er binnen een vereniging voldoende vrijwilligers zijn en die waren er, zowel op de zaterdag als op de zondag. Door de organisatie van dit geslaagde evenement kwam de VFKL in een positief daglicht te staan. img

Tot slot is er nog een bedankje voor de familie Kurvers. Zij hebben ons gedurende die twee dagen goed verzorgd

Datzelfde woord van dank geldt ook voor de organiserende vereniging. De werkgroep “Oude Ambachten” heeft op zondag de vrijwilligers regelmatig voorzien van frisdrank, koffie/thee en soep.

En dan is er nog Intratuin. Via hun organisatie was het mogelijk de benodigde planten in Einighausen te krijgen.



Met zoveel behulpzame vrijwilligers kan men heel veel organiseren!








Open Tuindag 17 juli 2022


img

Na enkele jaren van weinig activiteit konden dit jaar weer verschillende activiteiten plaatsvinden. Eén van die activiteiten was de open tuindag op 17 juli. Bij drie leden van de VFKL waren tuinliefhebbers welkom.
Het waren drie verschillende tuinen wat mogelijkheden en planten betreft.






img
img
img
img
img



img

Een activiteit die normaal gesproken elk jaar plaatsvindt is de veiling van planten die door leden worden aangevoerd. Na een gedwongen rustperiode van twee jaar door corona kon deze activiteit in 2022 weer hervat worden. Dat gebeurde op 7 juli in zaal Keulen te Klimmen.

Aanvankelijk vreesde de organisatie dat er te weinig planten zouden worden aangeboden, maar op die donderdag werden vanaf half acht meer dan 150 planten geveild. De kwaliteit van de aangevoerde planten was behoorlijk, al moest er af en toe toch een oog dichtgeknepen worden!


img

De aangevoerde planten konden vanaf 19.00 uur bekeken worden en gezien het aantal aanwezigen was er behoorlijk wat belangstelling. Rond half elf waren alle planten geveild. Veel plantenliefhebbers wisten voor de veiling al op welke plant(en) ze een bod zouden uitbrengen. Het werd een gezellige avond en zoals zo vaak gebeurt gingen diverse plantenliefhebbers met meer planten naar huis dan ze gedacht hadden.

Ook deze activiteit moet door de VFKL in ere worden gehouden, want ze maakt de binding binnen de groep hechter.

img
img

img










































img

Alle vrijwilligers bedankt voor de verrichte werkzaamheden en hopelijk tot volgend jaar.

img

Busreis zaterdag 25 juni 2022


Eindelijk kon het weer. De coronaperiode was voorbij. De eerder geplande tuinen reis kon doorgaan en bij het mooie weer van die dag was dat zeer uitnodigend. Op zaterdagmorgen 25 juni stapten om half negen in Klimmen bij zaal Keulen 47 plantenliefhebbers in de bus van de firma Heythijzen voor een bezoek aan enkele tuinen. Iedereen was goed gemutst en allen waren vol verwachting.

img

Als eerste stond op het programma een bezoek aan de plantentuin van Meise, in de buurt van Brussel. Na anderhalf uur reizen was het doel bereikt, maar er waren enkele problemen met de boeking waardoor we niet meteen de tuin in mochten.









img
img

Links op de foto de tropische kas. Net toen iedereen onder het afdak stond en wachtte op de gids regende het even fel. In de tropische kas staan heel veel planten die in ons klimaat niet zouden overleven. Tijdens de wandeling kwamen we planten tegen uit de woestijn, de savanne, het tropisch regenwoud, de sub-tropen en het mediterrane gebied. Het geheel was overweldigend.









img

Op weg naar de tropische kas, want daar kregen we een rondleiding van anderhalf uur met een gids. De weg naar de kas was toch nog een eindje lopen en al gauw viel het gezelschap uit elkaar. Geen probleem, want iedereen was op tijd omdat de gids te laat was. Op weg naar de tropische kas kreeg iedereen de kans te genieten van de mooi aangelegde tuin.
















Op de foto rechts is te zien dat een aandachtig publiek luistert naar de uitleg van de gids. Zij vertelt o.a. dat er ongeveer 10.000 planten van over de hele wereld groeien in de kassen. Niet te missen waren de Reuzenarondskelk (net uitgebloeid!), de Reuzenwaterlelies (drijvende bladeren die een gewicht tot 40 kilo kunnen dragen) en de Palmvarens (ze zijn noch varens n0ch palmen) . Voor de echte liefhebber was de rondleiding boeiend.













img
img

Jammer blijft dat we een van de collectiekassen niet mochten bezoeken, ofschoon het ons beloofd was. We hadden graag in de kas willen rondlopen waar de collectie Belgische fuchsia’s ondergebracht is. zeker voor de fuchsialiefhebber was dat een teleurstelling. Ondanks deze smet was het bezoek toch een geweldige ervaring.
















Na het bezoek aan de Plantentuin in Meise werd de reis voortgezet en gingen we Zelzate, alwaar een bezoek gebracht werd aan de privétuin van Marleen en Gerard Stals. Al bij binnenkomst vielen diverse monden open van verbazing. Het aantal planten, de kwaliteit en de verwelkoming waren overweldigend. Te zien waren veel fuchsia’s, pelargoniums en allerlei soorten kuipplanten. Alle deelnemers aan de reis hebben van de tuin genoten en zeker ook van de versnapering die aangeboden werd.













img
img

Het aanleggen en onderhouden is natuurlijk veel werk, maar Marleen en Gerard draaien daar hun handen niet voor om. Dat is duidelijk te zien. Bij de ingang schitterden de Lantana’s en de Trachelospermumns en onder de overkapping bloeiden veel pelargoniums. Sommige liefhebbers gingen niet met lege handen naar huis, want er waren ook planten te koop.
















Op de foto rechts is duidelijk te zien dat tijdens een reis de plantenliefhebbers niet alleen belangstelling hebben voor planten, maar dat er ook gesprekken tussen de deelnemers ontstaan, waardoor men elkaar beter leert kennen. Dit sociale gebeuren is belangrijk voor de vereniging, want daarop kan verder gebouwd worden.

















img
img

Na het bezoek aan de tuinen werd de reis voortgezet richting Süsterseel. Natuurlijk was de dag vermoeiend en moest de inwendige mens versterkt worden. De deelnemers aan de reis kregen daartoe de gelegenheid in het restaurant “Zur Bahn” alwaar iedereen kon genieten ven een menu. Dat werd aan de leden aangeboden op kosten van de VFKL, maar de meegereisde niet leden moesten dat menu zelf betalen
















Nadat iedereen had genoten van het aangeboden menu kon de reis voortgezet worden naar Klimmen. De reis mag zeer zeker als geslaagd worden beschouwd en we hopen volgend jaar weer met elkaar op reis te gaan om enkele mooie tuinen te bezoeken.

Tot slot nog een woord van dank aan degenen die met zoveel inzet de reis mogelijk hebben gemaakt.

















img

Veilingen:


In 2022 kunnen weer veilingen georganiseerd worden. Altijd interessant om weer een nieuwe plant op te doen. Dat kan dan tegen een redelijke prijs en wat men erbij cadeau krijgt is de gezelligheid.

De kuipplantenvereniging Zuidoost houdt haar veiling op zaterdag 2 juli. De gebeurt in Trefcentrum Aldeghoor te Haelen. Vaak worden er meer dan honderd planten geveild. De veiling begint om 14.00 uur en als alles vlotjes verloopt zijn alle planten om 17.00 uur van eigenaar gewisseld.

Na deze veiling heeft men nog een kans planten te bemachtigen en wel op donderdag 7 juli. Dan wordt in zaal Keulen te Klimmen, Schoolstraat 3 de veiling gehouden van de Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Vereniging (VFKL). De veiling begint om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur kan men de aangeboden planten bekijken. Ook hier gaat het niet alleen om mooie planten te bemachtigen, ook de gezelligheid speelt een rol.

Voor beide verenigingen geldt dat niet alleen leden welkom zijn, maar ook niet leden!



img



img



img img

Wedstrijdplant 2022


De wedstrijdplant van 2022 is de Sundaville. Tijdens de vergadering van 21 april kreeg iedere aanwezige 3 mooie plantjes met de opdracht deze op te kweken, er tijdens de zomer van te genieten en weer mee te brengen tijdens de leden vergadering van oktober.

De Sundaville is geen moeilijke plant in de zomer. Ze verlangt een zonnige plaats, regelmatig water en voeding. De wortelkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet kletsnat blijven. Dan ontstaat er al gauw wortelrot.

De sundaville kan men langs een rek laten klimmen, maar de plant kan ook als hanger gekweekt worden. In oktober hopen we te zien wat ervan geworden is.









img

Wie durft de uitdaging van 2021 aan???


Wedstrijdplanten 2021

In week 13 van 2021 konden de leden die wedstrijdplanten wilden hebben deze coronaproof afhalen bij Michel Veldman of Hub Stoffels. Vele leden hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De planten voor de wedstrijd van 2021 hebben de naam Lofos. Ook nu weer is het de bedoeling dat de plantjes opgekweekt worden tijdens de zomerperiode en dat men het resultaat laat zien tijdens de ledenbijeenkomst van oktober. Er worden door de aanwezige leden drie winnaars geselecteerd en deze krijgen een kleine attentie voor de gedane moeite,


Lofos (Lophospermum) is een klimplant met witte of rode bloemen. Ieder lid kon twee planten met witte bloemen en twee planten met rode bloemen ophalen. Hoe men er verder mee om is gegaan is voor ieder verschillend. Men kan de planten gebruiken in een hangpot , maar ook plaatsen aan een klimrek.. Deze plant is niet zo moeilijk wat de verzorging betreft. Voldoende water en af en toe voeding is voldoende om een mooi resultaat te bereiken.






img

Koninklijke onderscheiding voor Hub Stoffels


Tijdens de ledenvergadering op 16 juli ontving Hub Stoffels uit handen van burgemeester Houben de onderscheiding en mag hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hub krijgt deze onderscheiding vanwege zijn uitgebreide inzet voor onze vereniging in de afgelopen 30 jaar.









Planten feestavond.

Na de feestavond van 23 november j.l. heeft een aantal mensen planten mee naar huis genomen. Deze waren geschonken door Gerard Stals en de potten waren voorzien van een nummer. Dat nummer correspondeert met een lijst die boven de planten hing, maar omdat het overschrijven nogal veel tijd in beslag zou nemen heb ik beloofd de nummers met de naam op de site te zetten. img




Nummer 1. Dat is een "Bougainville glabra" Dit is een plant die in de zomer uitbundig bloeit in de volle zon. Daarbij is een grote behoefte aan water en voeding. In de winter moet de plant naar binnen en kan dan vorstvrij overwinteren.



imgNummer 2: "Iresine herbstii “Purple Lady” Deze plant heeft prachtige paarse bladeren en goed zichtbare aderen ze wordt veel gebruikt in tuinen om contrast aan te geven. De plant is niet winterhard en kan in de huiskamer geplaatst worden. De aarde mag dan niet uitdrogen.



imgNummer 3: "Iresine herbstii “Brillantissima” Heeft een lichte plek nodig en niet de felle zon. Ook van deze plant mag de grond niet uitdrogen. Is niet winterhard en moet in dan naar binnen bij een temperatuur van ongeveer 15°C.



Nummer 4: "Pilea microphylla: Het loof van deze plant lijkt op een varen en de bloei is onopvallend. Verlangt een matig vochtige grond uit de felle middagzon. Groeit graag in een vochtige omgeving., zeker wanneer de plant in de winter in de huiskamer staat. Is bladhoudend.



Nummer 5: "Cryptomeria japonica “Cristata”. Een snel groeiende struik met heldergroene bladeren met aan het uiteinde van de takken een hanenkam. Blijft ook in de winter groen en is winterhard.






Wie durft de uitdaging aan???

Wedstrijdplanten (foto's)

Tijdens de ledenbijeenkomst van 14 februari ontving elk lid een bakje met zeven goed gewortelde stekken. De bedoeling is dat alle ontvangers met deze stekken aan de slag gaan. Gedurende de zomerperiode moet men de planten opkweken en tijdens de ledenbijeenkomst van juli worden de inmiddels grote planten tentoongesteld.

Iedereen kan zijn eigen fantasie de loop laten. Degene die de leukste combinatie maakt met een vijftal planten verdient bij de beoordeling vijf stemmen extra. Bij een combinatie met vierplanten zijn dat vier stemmen enz.
Degene die een solitaire plant meebrengt ter beoordeling ontvangt geen punt extra, maar kan wel door de publieksjury beoordeeld worden.

De resultaten van de verzorging worden beoordeeld door de publieksjury.
Elke aanwezig lid kan drie stemmen uitbrengen op de aanwezige planten en degene die de meeste stemmen heeft gekregen is de winnaar. Zo zijn er drie prijzen, dus drie cadeaubonnen te vergeven.

Omdat er geen kaartjes in de uitgebeelde bakjes zaten hebben we de planten met foto op de website gezet en tevens is er een korte beschrijving toegevoegd.

img






Pelargonium "Candy Flower" Dark Red
Een geweldige bloeier met gelobde bladeren en in de zomer bloemen in trossen. Ze houdt van een zonnige standplaats en een goed gedraineerde grond. De potmaat moet niet te groot zijn en omdat er weinig grond nodig is kan men ze goed met andere planten combineren.






Jollies Nancy is een fuchsia met kleine bloemen. Het is een opgaande groeier, die maximaal 45 centimeter hoog wordt. Bovendien is het een compacte groeier, maar deze draagt heel veel bloemen.

img

img






“Ville de Dresden”.
Dit is een donkerbladige hangpelargonium met heel veel witte bloemen, die, naarmate het kouder wordt, iets rozig kleuren. Het is een plant voor de zon tot halfschaduw en ze vraagt ook in het groeiseizoen weinig water. Af en toe voeding maakt de plant mooier. Een viertal planten in een hangpot van 25 centimeter doorsnede wordt een eye-catcher.
Deze plant is goed over te houden in de winter. Droog wegzetten en weinig water geven. Vorstvrij is voldoende.






Impatiens Sun Harmony “Magenta” behoort tot de groep van de Nieuw Guinea impatiens en heeft vrij grote rode bloemen en een compacte groei. Dit is een van de Vlijtige Liesjes die in de schaduw en in de zon geplant kan worden. De mooie rode bloemen steken af tegen de donker groene bladeren. Ze is zeer geschikt als perkplant, maar kan ook met planten in een pot gecombineerd worden. Let er wel op dat de gecombineerde planten dezelfde hoeveelheid water lusten. Door zijn compacte groei is ze uitstekend geschikt als opvulling in combinatie met andere planten. Kan echter niet tegen een constant natte wortelkluit en tegen het van boven water geven door het midden van de plant.

img

img






Hydrangea macrophylla
De boerenhortensia heeft zijn naam te danken aan het feit dat de plant veel voorkwam op boerenerven. De plant houdt van vocht en het is geen wonder dat planten die op een vochtige plaats staan het goed doen. Hier zijn de bloemen groter dan op drogere plekken.
De uitgedeelde soort is een macrophylla en de eerste bloemen zijn roze. M.b.v. aluin (ijzersulfaat) zijn de bloemen naar blauw te verkleuren.
Het liefst staat de plant in de halfschaduw.






Fuchsia La Campanella is een hanger en de scheuten waaraan de bellen hangen kunnen wel 40 centimeter lang zijn. De bloemen zijn roodpaars en de bloeitijd is van juni tot en met oktober. La Campanella kan wel wat zon verdragen, maar geeft de voorkeur aan de halfschaduw.
Het regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemen bevordert de doorgroei en om de doorgroei te waarborgen heeft de plant ook regelmatig voeding nodig.

img

img






Omar Giant.
Tot slot de plant waarmee de liefhebber de meeste moeite zal hebben en we zijn dan ook benieuwd wie er in slaagt een mooie plant te kweken.


Deze plant is uitstekend geschikt als hangplant. De dubbele, grote bloemen zorgen ervoor dat de scheuten spontaan naar beneden buigen. Ze geeft de voorkeur aan een plaats in de schaduw/halfschaduw en houdt van een vochtige, goed doorlatende grond. De ervaring van de meeste bezitters is dat het toch een gevoelige plant is.



img

CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2024 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.