VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Nieuws

Tuinenreis:


Zaterdag 25 juni a.s. gaan we (VFKL), bij voldoende deelname, een busreis maken naar de Plantentuin van Meise. (nabij Brussel) en naar een privétuin in Zelzate. De plantentuin heeft een oppervlakte van 92 ha.

img

Vertrek om 8.30 uur Schoolstraat 3 te klimmen.

De plantentuin gaat open om 10.00 uur. Met een gids lopen we anderhalf uur door de tropische kas, waarna iedereen nog een uur zelf de tuin kan verkennen. Om 12.30 uur vertrekken we naar Zelzate, naar de tuin van Marleen en Gerard Stals. Na anderhalf uur vertrekken we weer richting Limburg, maar we steken nog even de grens over richting Duitsland. In restaurant Zuhr Bahn in Süsterseel krijgen de leden van de VFKL een etentje aangeboden op kosten van de vereniging. (Maximaal € 15,00). We hopen rond 19.00 uur weer terug te zijn in Klimmen. Deze reis kost voor leden en niet leden € 30,00 (buskosten €17,50 + entreekoosten € 12,50) Niet leden betalen het etentje zelf!

Opgeven kan bij de secretaresse : [email protected]

Vermeld bij het aanmelden uw naam, adres en telefoonnummer.

De re iskosten ( €30,00) kunnen na aanmelding overgemaakt worden op NL 17 RABO 016 99 32 206 o.v.v busreis 25 juni.Veilingen:


In 2022 kunnen weer veilingen georganiseerd worden. Altijd interessant om weer een nieuwe plant op te doen. Dat kan dan tegen een redelijke prijs en wat men erbij cadeau krijgt is de gezelligheid.

De kuipplantenvereniging Zuidoost houdt haar veiling op zaterdag 2 juli. De gebeurt in Trefcentrum Aldeghoor te Haelen. Vaak worden er meer dan honderd planten geveild. De veiling begint om 14.00 uur en als alles vlotjes verloopt zijn alle planten om 17.00 uur van eigenaar gewisseld.

Na deze veiling heeft men nog een kans planten te bemachtigen en wel op donderdag 7 juli. Dan wordt in zaal Keulen te Klimmen, Schoolstraat 3 de veiling gehouden van de Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Vereniging (VFKL). De veiling begint om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur kan men de aangeboden planten bekijken. Ook hier gaat het niet alleen om mooie planten te bemachtigen, ook de gezelligheid speelt een rol.

Voor beide verenigingen geldt dat niet alleen leden welkom zijn, maar ook niet leden!imgimgimg img

Wedstrijdplant 2022


De wedstrijdplant van 2022 is de Sundaville. Tijdens de vergadering van 21 april kreeg iedere aanwezige 3 mooie plantjes met de opdracht deze op te kweken, er tijdens de zomer van te genieten en weer mee te brengen tijdens de leden vergadering van oktober.

De Sundaville is geen moeilijke plant in de zomer. Ze verlangt een zonnige plaats, regelmatig water en voeding. De wortelkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet kletsnat blijven. Dan ontstaat er al gauw wortelrot.

De sundaville kan men langs een rek laten klimmen, maar de plant kan ook als hanger gekweekt worden. In oktober hopen we te zien wat ervan geworden is.

img

Wie durft de uitdaging van 2021 aan???


Wedstrijdplanten 2021

In week 13 van 2021 konden de leden die wedstrijdplanten wilden hebben deze coronaproof afhalen bij Michel Veldman of Hub Stoffels. Vele leden hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De planten voor de wedstrijd van 2021 hebben de naam Lofos. Ook nu weer is het de bedoeling dat de plantjes opgekweekt worden tijdens de zomerperiode en dat men het resultaat laat zien tijdens de ledenbijeenkomst van oktober. Er worden door de aanwezige leden drie winnaars geselecteerd en deze krijgen een kleine attentie voor de gedane moeite,


Lofos (Lophospermum) is een klimplant met witte of rode bloemen. Ieder lid kon twee planten met witte bloemen en twee planten met rode bloemen ophalen. Hoe men er verder mee om is gegaan is voor ieder verschillend. Men kan de planten gebruiken in een hangpot , maar ook plaatsen aan een klimrek.. Deze plant is niet zo moeilijk wat de verzorging betreft. Voldoende water en af en toe voeding is voldoende om een mooi resultaat te bereiken.


img

Koninklijke onderscheiding voor Hub Stoffels


Tijdens de ledenvergadering op 16 juli ontving Hub Stoffels uit handen van burgemeester Houben de onderscheiding en mag hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hub krijgt deze onderscheiding vanwege zijn uitgebreide inzet voor onze vereniging in de afgelopen 30 jaar.

Planten feestavond.

Na de feestavond van 23 november j.l. heeft een aantal mensen planten mee naar huis genomen. Deze waren geschonken door Gerard Stals en de potten waren voorzien van een nummer. Dat nummer correspondeert met een lijst die boven de planten hing, maar omdat het overschrijven nogal veel tijd in beslag zou nemen heb ik beloofd de nummers met de naam op de site te zetten. img
Nummer 1. Dat is een "Bougainville glabra" Dit is een plant die in de zomer uitbundig bloeit in de volle zon. Daarbij is een grote behoefte aan water en voeding. In de winter moet de plant naar binnen en kan dan vorstvrij overwinteren.imgNummer 2: "Iresine herbstii “Purple Lady” Deze plant heeft prachtige paarse bladeren en goed zichtbare aderen ze wordt veel gebruikt in tuinen om contrast aan te geven. De plant is niet winterhard en kan in de huiskamer geplaatst worden. De aarde mag dan niet uitdrogen.imgNummer 3: "Iresine herbstii “Brillantissima” Heeft een lichte plek nodig en niet de felle zon. Ook van deze plant mag de grond niet uitdrogen. Is niet winterhard en moet in dan naar binnen bij een temperatuur van ongeveer 15°C.Nummer 4: "Pilea microphylla: Het loof van deze plant lijkt op een varen en de bloei is onopvallend. Verlangt een matig vochtige grond uit de felle middagzon. Groeit graag in een vochtige omgeving., zeker wanneer de plant in de winter in de huiskamer staat. Is bladhoudend.Nummer 5: "Cryptomeria japonica “Cristata”. Een snel groeiende struik met heldergroene bladeren met aan het uiteinde van de takken een hanenkam. Blijft ook in de winter groen en is winterhard.


Wie durft de uitdaging aan???

Wedstrijdplanten (foto's)

Tijdens de ledenbijeenkomst van 14 februari ontving elk lid een bakje met zeven goed gewortelde stekken. De bedoeling is dat alle ontvangers met deze stekken aan de slag gaan. Gedurende de zomerperiode moet men de planten opkweken en tijdens de ledenbijeenkomst van juli worden de inmiddels grote planten tentoongesteld.

Iedereen kan zijn eigen fantasie de loop laten. Degene die de leukste combinatie maakt met een vijftal planten verdient bij de beoordeling vijf stemmen extra. Bij een combinatie met vierplanten zijn dat vier stemmen enz.
Degene die een solitaire plant meebrengt ter beoordeling ontvangt geen punt extra, maar kan wel door de publieksjury beoordeeld worden.

De resultaten van de verzorging worden beoordeeld door de publieksjury.
Elke aanwezig lid kan drie stemmen uitbrengen op de aanwezige planten en degene die de meeste stemmen heeft gekregen is de winnaar. Zo zijn er drie prijzen, dus drie cadeaubonnen te vergeven.

Omdat er geen kaartjes in de uitgebeelde bakjes zaten hebben we de planten met foto op de website gezet en tevens is er een korte beschrijving toegevoegd.

img


Pelargonium "Candy Flower" Dark Red
Een geweldige bloeier met gelobde bladeren en in de zomer bloemen in trossen. Ze houdt van een zonnige standplaats en een goed gedraineerde grond. De potmaat moet niet te groot zijn en omdat er weinig grond nodig is kan men ze goed met andere planten combineren.


Jollies Nancy is een fuchsia met kleine bloemen. Het is een opgaande groeier, die maximaal 45 centimeter hoog wordt. Bovendien is het een compacte groeier, maar deze draagt heel veel bloemen.

img

img


“Ville de Dresden”.
Dit is een donkerbladige hangpelargonium met heel veel witte bloemen, die, naarmate het kouder wordt, iets rozig kleuren. Het is een plant voor de zon tot halfschaduw en ze vraagt ook in het groeiseizoen weinig water. Af en toe voeding maakt de plant mooier. Een viertal planten in een hangpot van 25 centimeter doorsnede wordt een eye-catcher.
Deze plant is goed over te houden in de winter. Droog wegzetten en weinig water geven. Vorstvrij is voldoende.


Impatiens Sun Harmony “Magenta” behoort tot de groep van de Nieuw Guinea impatiens en heeft vrij grote rode bloemen en een compacte groei. Dit is een van de Vlijtige Liesjes die in de schaduw en in de zon geplant kan worden. De mooie rode bloemen steken af tegen de donker groene bladeren. Ze is zeer geschikt als perkplant, maar kan ook met planten in een pot gecombineerd worden. Let er wel op dat de gecombineerde planten dezelfde hoeveelheid water lusten. Door zijn compacte groei is ze uitstekend geschikt als opvulling in combinatie met andere planten. Kan echter niet tegen een constant natte wortelkluit en tegen het van boven water geven door het midden van de plant.

img

img


Hydrangea macrophylla
De boerenhortensia heeft zijn naam te danken aan het feit dat de plant veel voorkwam op boerenerven. De plant houdt van vocht en het is geen wonder dat planten die op een vochtige plaats staan het goed doen. Hier zijn de bloemen groter dan op drogere plekken.
De uitgedeelde soort is een macrophylla en de eerste bloemen zijn roze. M.b.v. aluin (ijzersulfaat) zijn de bloemen naar blauw te verkleuren.
Het liefst staat de plant in de halfschaduw.


Fuchsia La Campanella is een hanger en de scheuten waaraan de bellen hangen kunnen wel 40 centimeter lang zijn. De bloemen zijn roodpaars en de bloeitijd is van juni tot en met oktober. La Campanella kan wel wat zon verdragen, maar geeft de voorkeur aan de halfschaduw.
Het regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemen bevordert de doorgroei en om de doorgroei te waarborgen heeft de plant ook regelmatig voeding nodig.

img

img


Omar Giant.
Tot slot de plant waarmee de liefhebber de meeste moeite zal hebben en we zijn dan ook benieuwd wie er in slaagt een mooie plant te kweken.


Deze plant is uitstekend geschikt als hangplant. De dubbele, grote bloemen zorgen ervoor dat de scheuten spontaan naar beneden buigen. Ze geeft de voorkeur aan een plaats in de schaduw/halfschaduw en houdt van een vochtige, goed doorlatende grond. De ervaring van de meeste bezitters is dat het toch een gevoelige plant is.img

CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2022 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.