VKFL

U gebruikt een verouderde webbrowser

Een verouderde browser kan ervoor zorgen dat gegevens op de pagina niet juist worden weergeven. Ook is het gebruik van een oude browser onveilig.

Wij raden u aan om over te stappen naar een modernere browser. Voorbeelden van moderne browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox en voor Apple, Safari.

Kuipplanten-Tips

img

Kuipplantentips voor de maand mei:

img

15 Mei is de laatste dag van de IJsheiligen: de in Duitsland bekende Kalte Sophie. Volgens de weerkundigen zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Nu de IJsheiligen voorbij zijn wordt het hoog tijd de kuipplanten uit hun ongunstige omgeving te verlossen. Naar buiten ermee, maar zet ze de eerste dagen niet in de brandende zon, want bij zonkracht zes zijn de bladeren snel verbrand. Plantenliefhebbers die niet zoveel planten hebben hadden de planten al veel eerder buiten kunnen zetten. Dan waren ze nu afgehard en mocht er nog vorst gemeld zijn dan zou men ze snel even binnen kunnen zetten of afdekken. Zelf heb ik de eerste kuipplanten al buiten gezet op 8 april en deze planten zijn niet meer binnen geweest. De tweede groep werd tien dagen later buiten gezet en is niet meer binnen geweest. Enig risico heb ik genomen. Dat heeft goed uitgepakt met als gevolg dat de planten afgehard zijn en de zon kunnen verdragen.

img

Ook perkgoed mag na de IJsheiligen naar buiten en uitgeplant worden in de volle grond en in bakken.. Dat betekent dat men de handen uit de mouwen moet steken voor bijvoorbeeld het beplanten van bloembakken.
Voor een goed resultaat moet men zich aan enkele regels houden:
✔ Gebruik bakken met voldoende volume voor de potgrond. Planten in potten en kuipen hebben maar een beperkte ruimte ter beschikking. Daarin moeten de wortels niet alleen houvast vinden maar ook voldoende voedsel.
✔ Kleine bakken besparen wel potgrond, maar de aanwezige potgrond droogt snel uit.
✔ Bezuinig niet op de kwaliteit van de potgrond. De planten moeten er het hele seizoen hun voedsel uit halen en dus is kwaliteit belangrijk.
✔ Goede potgrond heeft als eigenschap dat hij luchtig is. Wanneer men van kwalitatief goede potgrond een bol knijpt valt deze weer uit elkaar wanneer men de hand opent. Slechte potgrond behoudt zijn bolvorm.
✔ In universele potgrond zit voeding voor ongeveer vier tot zes weken. De hoeveelheid voeding die in de potgrond zit kan men controleren door de beschrijving op de zak te bekijken.

img

Tip:Gekochte planten bij thuiskomst direct verzorgen. Water geven, in grotere pot zetten en in de schaduw zetten. De planten die men in tuincentra en warenhuizen koopt zijn in kassen gekweekt en komen vaak met een groothandelaar als tussenpersoon op de verkooppunten terecht. Deze planten hebben heel wat stress meegemaakt en zijn doordat ze door de kwekers gedreven zijn heel zwak. Vaak is het verstandig de gekochte kroonbomen of struiken flink in te korten, te verpotten en te laten acclimatiseren op een schaduwrijke plaats. Van deze behandelde planten zal men meer plezier hebben dan van de stress-planten. De aldus behandelde planten zijn veel steviger geworden.

Voorgetrokken planten zoals Canna en Dahlia kunnen half mei naar buiten. Niet meteen in de zon, ze moeten eerst afharden. Niet voorgetrokken knollen kunnen direct in de grond geplant worden.

Zorg bij het beplanten van kuipen en bakken voor de grond die bij de plant past. Zo houden petunia, diascia, calibrachoa, scavola en margrieten van licht zure grond. Licht zure grond is te koop, maar men kan hem ook zelf mengen. Universele potgrond mengen met rhododendron grond 1 op 1.

img

Moeilijke planten, maar vaak kan men de verleiding niet weerstaan en volgt er een emotionele aankoop met gevolgen. Daarom enkele tips om teleurstelling te voorkomen.

Citrusplanten
Gekochte planten verpotten in speciale grond: mediterrane potgrond.
Reden: De planten worden geïmporteerd uit landen waar het weinig regent en in die landen worden ze groot getrokken in kleigrond. Deze houdt het water lang vast, maar in Nederland regent het vaker en blijven de in de kleigrond staande planten te lang nat en gaan dood.
Oplossing:Planten uit de pot halen, alle kleigrond verwijderen en opnieuw oppotten in mediterrane potgrond. Aanvankelijk op een schaduwrijke plaats zetten.De voorkeur van citrusplanten gaat uit naar leidingwater i.p.v. regenwater. Dat komt door de grote kalk behoefte.

imgTwee planten die alleen maar mooier worden door snoei in het voorjaar zijn de olijf en de bougainville.

Olijven mogen zelfs meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Het maakt de plant alleen maar mooier. Na de snoei geen voeding geven, want door het geringe aantal bladeren kan verbranding optreden. (bladval pas na weken)
Bougainville bloeit na overwintering vaak voordat er bladeren zijn. Door de scheuten terug te knippen ontwikkelen zich nieuwe scheuten met bladeren en met aan het einde de bloemen. Bougainville houdt van veel water en regelmatig voeding.


Kuipplanten weer fit maken.

Na februari start weer snel het nieuwe buitenseizoen voor de kuipplanten. Na een lang verblijf in voor hen ongunstige omstandigheden mogen ze weer volop genieten van een verblijf in de frisse buitenlucht. Dat kan echter niet zomaar. Eerst moeten ze nog verzorgd worden. Onder verzorging valt ook het snoeien. Alle uitgedroogde, beschadigde en zieke takken worden verwijderd. Bij veel planten wordt ook vormsnoei toe gepast. Van hibiscus, citrus, laurier, mirte, jacobinia wordt, indien nodig, de vorm gecorrigeerd.img Van bladverliezende planten wordt ook de vorm gecorrigeerd, maar deze planten hebben meestal snoei ondergaan alvorens ze naar de winterberging gingen. Nu, in het vroege voorjaar, kan men bij fuchsia, cestrum, solanum, iochroma, plumbago, erythrina, lagerstroemia, passiebloem,jasmijn enz. zien waar ze opnieuw uitlopen. Bij deze planten kan men niet uitlopende of dode takken verwijderen.


Het snoeien is voor de planten in het voorjaar geen probleem, want de wonden genezen snel. Door tijdig te snoeien zorgt men ervoor dat ze compacter blijven. Sterk groeiende planten moeten echter, om compact te blijven, enkele keren gesnoeid worden.


Naast het bekijken van het bovengrondse gedeelte is ook het bekijken van de wortelkluit belangrijk.img Men kan dan zien of een plant al dan niet verpot moet worden. Verpotten is zeker noodzakelijk wanneer de wortels boven de wortelkluit uitkomen. Ook wanneer de wortelkluit vervilt is moet er verpot worden. De wortels in een dergelijke wortelkluit kunnen geen zuurstof en water meer opnemen.


Het verpotten kan op twee manieren gebeuren. Wanneer de kuip niet erg groot is kan men de plant verpotten in een kuip die een of twee maten groter is, zodat rondom in de nieuwe pot een ruimte ontstaat van ongeveer twee centimeter. Deze ruimte vult men op met verse potgrond. Om de plant te prikkelen kan men de wortels aan de rand van de wortelkluit wat los maken. Dat kan men doen met de nagels van de vingers, maar ook met een kromgebogen vork of met een scherp mes. Snijd echter niet te diep.


Wil men een plant met een vervilte wortelkluit verpotten en weer in dezelfde kuip terugplaatsen omdat de kuip al groot genoeg is, dan kan men de wortelkluit kleiner maken. Met een scherp mes snijdt men dan enkele wigvormige stukken uit de wortelkluit. De plant wordt daarna weer in dezelfde kuip geplaatst en de ontstane ruimtes worden met nieuwe grond opgevuld. Op deze manier blijven imgvoldoende haarwortels aanwezig om water en zuurstof op te nemen. Na het verpotten meteen water geven zodat de nieuwe potgrond meteen aansluit aan de wortelkluit. Vergeet bij het verpotten de gietrand niet, zodat het water bij het gieten niet meteen wegloopt.

img

In de nieuwe potgrond zit voeding voor vier tot zes weken, maar ook daarna hebben de planten voeding nodig. De hoeveelheid voeding en welke voeding is afhankelijk van de plantensoort. De combinatie van snoeien, verpotten en voeden betekent in ieder geval een goede start in een nieuw seizoen. Ondanks deze goede verzorging is het niet zo dat de kuipplanten in februari al meteen naar buiten kunnen. Dat is afhankelijk van het weer. Op dagen met een hoge temperatuur bijvoorbeeld 10°C mogen de planten buiten proeven van de frisse lucht, maar is het koud en vriest het dan moeten ze nog binnenblijven en mogen ze pas na de IJsheiligen definitief naar buiten.













img

CookiesDisclaimer
Copyright © 2016 - 2024 Verenigde Fuchsia- en Kuipplanten Liefhebbers. Ontwikkelaar: Victor van Sloun.