Kuipplanten weer fit maken.
Na februari start weer snel het nieuwe buitenseizoen voor de kuipplanten. Na een lang verblijf in voor hen ongunstige omstandigheden mogen ze weer volop genieten van een verblijf in de frisse buitenlucht. Dat kan echter niet zomaar. Eerst moeten ze nog verzorgd worden. Onder verzorging valt ook het snoeien. Alle uitgedroogde, beschadigde en zieke takken worden verwijderd. Bij veel planten wordt ook vormsnoei toe gepast. Van hibiscus, citrus, laurier, mirte, jacobinia wordt, indien nodig, de vorm gecorrigeerd. Van bladverliezende planten wordt ook de vorm gecorrigeerd, maar deze planten hebben meestal snoei ondergaan alvorens ze naar de winterberging gingen. Nu, in het vroege voorjaar, kan men bij fuchsia, cestrum, solanum, iochroma, plumbago, erythrina, lagerstroemia, passiebloem,jasmijn enz. zien waar ze opnieuw uitlopen. Bij deze planten kan men niet uitlopende of dode takken verwijderen.
Het snoeien is voor de planten in het voorjaar geen probleem, want de wonden genezen snel. Door tijdig te snoeien zorgt men ervoor dat ze compacter blijven. Sterk groeiende planten moeten echter, om compact te blijven, enkele keren gesnoeid worden.
Naast het bekijken van het bovengrondse gedeelte is ook het bekijken van de wortelkluit belangrijk. Men kan dan zien of een plant al dan niet verpot moet worden. Verpotten is zeker noodzakelijk wanneer de wortels boven de wortelkluit uitkomen. Ook wanneer de wortelkluit vervilt is moet er verpot worden. De wortels in een dergelijke wortelkluit kunnen geen zuurstof en water meer opnemen.
Het verpotten kan op twee manieren gebeuren. Wanneer de kuip niet erg groot is kan men de plant verpotten in een kuip die een of twee maten groter is, zodat rondom in de nieuwe pot een ruimte ontstaat van ongeveer twee centimeter. Deze ruimte vult men op met verse potgrond. Om de plant te prikkelen kan men de wortels aan de rand van de wortelkluit wat los maken. Dat kan men doen met de nagels van de vingers, maar ook met een kromgebogen vork of met een scherp mes. Snijd echter niet te diep.
Wil men een plant met een vervilte wortelkluit verpotten en weer in dezelfde kuip terugplaatsen omdat de kuip al groot genoeg is, dan kan men de wortelkluit kleiner maken. Met een scherp mes snijdt men dan enkele wigvormige stukken uit de wortelkluit. De plant wordt daarna weer in dezelfde kuip geplaatst en de ontstane ruimtes worden met nieuwe grond opgevuld. Op deze manier blijven voldoende haarwortels aanwezig om water en zuurstof op te nemen. Na het verpotten meteen water geven zodat de nieuwe potgrond meteen aansluit aan de wortelkluit. Vergeet bij het verpotten de gietrand niet, zodat het water bij het gieten niet meteen wegloopt.
In de nieuwe potgrond zit voeding voor vier tot zes weken, maar ook daarna hebben de planten voeding nodig. De hoeveelheid voeding en welke voeding is afhankelijk van de plantensoort.
De combinatie van snoeien, verpotten en voeden betekent in ieder geval een goede start in een nieuw seizoen.
Ondanks deze goede verzorging is het niet zo dat de kuipplanten in februari al meteen naar buiten kunnen. Dat is afhankelijk van het weer. Op dagen met een hoge temperatuur bijvoorbeeld 10°C mogen de planten buiten proeven van de frisse lucht, maar is het koud en vriest het dan moeten ze nog binnenblijven en mogen ze pas na de IJsheiligen definitief naar buiten.